Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Efect al noii legislații din Hong Kong? Un fotograf elvețian pensionar în fața instanței

Un fotograf elvețian a ajuns în fața instanței din Hong Kong pentru tulburarea liniștii publice, după ce procurorii l-au acuzat că a permis un atac asupra unui cetățean chinez în timpul protestelor democratice de anul trecut.

Marc Progin, rezident încă din 1976 în Hong Kong, a pledat nevinovat în fața acuzației de „incitare la tulburarea liniștii publice”, pentru care ar putea fi închis până la un an.

La patru luni de la violentele proteste pro-democrație care au avut loc în Hong Kong anul trecut, Progin, în vârstă de 74 de ani, fotografia o altercație în afara birourilor băncii americane, JP Morgan Chase.

Pe 4 octombrie, angajatul JP Morgan, Lin Nan, a fost înconjurat de câțiva protestatari pro-democrație în timp ce striga: „suntem cu toții chinezi” , una dintre numeroasele ciocniri ideologice care au avut loc pe străzi la aceea vreme.

În filmările, care ulterior au devenit virale, se putea vedea cum Progin a închis ușa băncii pentru a fotografia mai bine evenimentele care se derulau, blocând astfel, aparent neintenționat, singura ieșire a lui Lin.

Câteva secunde mai târziu, bancherul a fost bătut de un protestatar mascat, care nu a fost prins.

Înregistrările au stârnit furie în China continentală, iar oficialii din Hong Kong l-au acuzat pe Progin.

"Inculpatul s-a repezit și a închis în mod deliberat ușa, permițând mulțimii să-l înconjoare (pe bancher)", a declarat procurorul principal Kelvin Tang.

Într-un interviu acordat televiziunii elvețiene RTS, Progin a spus că el a fotografiat pur și simplu evenimentele care se petreceau în fața lui.

„În acea zi am fost singurul străin care a fotografiat evenimentele, deci nu știu ce părere a avut poliția despre asta”, a spus el.

El a menționat că străinii s-au confruntat adesea cu acuzații de „implicare în afacerile Hong Kongului” în timpul protestelor.

Într-un interviu realizat de South China Morning Post în urmă cu trei ani, Progin a declarat că s-a mutat la Hong Kong în 1976 unde a început o carieră de ceasornicar, călătorind frecvent în regiune, inclusiv în China.

După pensionare a devenit aventurier și fotograf având mai multe expoziții, în special despre culturile nomade din Mongolia.

Hong Kong a avut parte de șapte luni consecutive de proteste pro-democrație anul trecut, care au fost devastatoare pentru reputația centrului de afaceri, pentru siguranță și stabilitate.

Milioane de locuitori au mărșăluit pașnic, dar pe măsură ce furia față de guvernul de la Beijing a explodat, ciocnirile dintre protestatari și polițiști au devenit din ce în ce mai frecvente.

Autoritățile au arestat mai mult de 10.000 de persoane și au început urmărirea penală a mai multor lideri pro-democrație.

Beijingul a impus, de asemenea, o nouă lege de securitate națională asupra Hong Kongului la sfârșitul lunii iunie, aceasta este considerată o „sabie” care atârnă acum peste capul criticilor săi.

 

Traducere de Anda Costiuc după rfi.fr