Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


De ce sunt tatuajele interzise în Coreea de Sud? Și cum poți să mori dacă pictezi ...

Renumit pentru delicatețea și minuțiozitatea cu care lucrează, artistul în tatuaje sud-corean, Doy, îi numără printre clienții săi pe Brad Pitt și pe membri formației K-pop EXO. Dar în țara sa de origine, arta tatuării este ilegală.

Hotărât să nu mai lucreze din umbră, artistul a lansat o campanie în favoarea abolirii legii ce datează din epoca în care tatuajele erau asociate cu crima organizată.

Chiar dacă tatuajul nu este ilegal în Coreea de Sud, el nu poate fi realizat decât de personal medical specializat.

Orice contravenție este pasibilă cu minimum doi ani de închisoare dar în realitate sancțiunile sunt deseori mai mici.

Ca peste tot în lume, tatuajele sunt la modă și în Coreea de Sud, popularizate de către starurile K-pop, de sportivi și de alte celebrități dar legislația a rămas neschimbată.

Situația lui Doy, unul dintre celebrii artiști în tatuaje ai țării care are aproape 500 000 de urmăritori pe Instagram, ilustrează cel mai bine această contradicție.

Dacă refuză să declare ce model de tatuaj i-a făcut lui Brad Pitt anul trecut, invocând principiul confidențialității, desenele sale remarcabile, care variază de la păsări la foietaje și la gimnaști în timpul săriturii, atestă notorietatea pe care a dobândit-o atât în țara sa de origine cât și în străinătate.

Însă studioul său de tatuaj, situat în centrul Seoulului, nu este marcat de niciun indicator.

Priviți ca niște infractori

„Când te întorci acasă după ce i-ai făcut un tatuaj lui Brad Pitt, nu există cuvinte prin care poți descrie sentimentul de mândrie pe care-l resimți”, a afirmat pentru AFP acest artist în vârstă de 40 ani. „Dar odată ce ajungi la aeroportul internațional de la Incheon, ți-e frică ca instrumentele de tatuaj pe care le ai în rucsac să nu fie descoperite”.

Doy, al cărui nume real este Kim Do-yoon, estimează că cei 200 000 artiști în tatuaje din țară pot fi oricând urmăriți de poliție sau șantajați de către clienții nemulțumiți sau răuvoitori.

Acum câteva luni, acesta a fondat primul sindicat al artiștilor în tatuaje și intenționează să solicite curând Curții constituționale să legalizeze tatuarea realizată de către artiști în tatuaje, nu de către medici.

Dar când presa a făcut publică intenția sa, o persoană a depus plângere. De atunci s-a deschis o anchetă la poliție.

„Știu că am greșit dar trebuia să fac ceva, fiindcă dacă lăsăm lucrurile așa cum sunt, nimic nu se va schimba”.

Conform asociației coreene de tatuaj, diferită față de sindicatul Doy, cel puțin  un milion de sud-coreeni sunt tatuați iar acest sector continuă să crească. Piața de profil este evaluată la aproape 200 miliarde de woni pe ani (142 milioane de euro).

Chiar dacă tatuajul este din ce în ce mai popular, el continuă să fie privit dintr-o perspectiva negativă, în special pe piața muncii.

O pasiune mortală

În reportajele difuzate pe canalele publice, imaginile cu tatuaje sunt deseori blurate iar mai mulți medici se opun vehement legalizării acestei meserii, invocând un risc sanitar. Acest lucru poate antrena „infecții grave sau reacții alergice”, subliniează un responsabil de la ordinul medicilor coreeni.

Doy explică că sindicatul său prevede adoptarea unor directive sanitare care vor fi concepute în colaborare cu cadrele medicale care susțin această cauză.

Dacă în 14 ani de carieră, acesta a tatuat peste 10 000 persoane fără să fie obiectul unui șantaj până luna trecută, alți profesioniști au avut mai puțin noroc.

Condamnați, unii dintre ei și-au pierdut veniturile iar alții chiar s-au sinucis. „Într-o anumită măsură și-au pierdut viața din cauza faptului că pictau”, spune Doy.

Lucrul acesta nu i-a împiedicat pe alți artiști precum Kim Goang-seok, 54 ani, să continue să-și iubească și mai mult pasiunea. El a început să practice această meserie acum 25 ani. La acea vreme, „80% dintre clienții mei erau mafioți și tatuam fără încetare tigri și dragoni”, își amintește acesta.

Condamnat de trei ori, o dată la opt luni de detenție, el intenționează să-și continue activitatea. „Întotdeauna m-am simțit incomod să fac ceva ilegal”, recunoaște Kim care tatuează de mai bine de două decenii în studioul său secret din Ulsan (sud-est). „Dar este singurul lucru pentru care sunt făcut. Am acceptat repercusiunile când am fost condamnat prima dată”.

 

Traducere de Smaranda Teodoriu după reportajul AFP preluat de France 24