Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vicepreședinte PAS: Fostul director SIS s-a ales doar cu o amendă în dosarul profesorilor turci

poza_fete_plang.jpg

6 septembrie, 2018, Aeroportul Internațional Chișinău. Fiica unui profesor turc, extrădat de autoritățile R.Moldova
Image source: 
jc.md

Vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate din R.Moldova, deputatul Sergiu Litvinenco, susține că fostul director al Serviciului de Informații și Securitate, Vasile Botnari, nu a fost condamnat cu suspendare în dosarul expulzării profesorilor turci, așa cum a anunțat procurorul general. Fostul șef SIS, acuzat de abuz în serviciu ”la îndepărtarea de pe teritoriul R.Moldova a celor șapte profesori turci”, ulterior întemnițați în Turcia, s-a ales doar cu o amendă de 4.500 euro, chiar dacă R.Moldova a fost condamnată de CEDO.

Deputatul PAS susține că procurorul general ”a mințit opinia publică atunci când a declarat că fostul șef SIS a fost condamnat cu suspendare”. În plus, procurorul a ținut în secret derularea acestei sentințe. O dovadă în acest sens este și dispozitivul sentinței, făcut public astăzi. De aici aflăm că, fostul director SIS s-a ales doar cu o amendă de 88 de mii de lei. Procuratura Generală anunța miercuri că sentința este ”secretizată în totalitate”. 

”Este incredibil, cum o persoană care a comis un act de asemenea anvergură este condamnat doar la o amendă. Cazul celor șapte profesori turci a șocat opinia publică națională și internațională. Toată lumea a rămas stupefiată. Noi am fost condamnați și la CEDO. Ulterior a fost identificat un personaj, care ar fi vinovat de aceste expulzări, Vasile Botnari, un mare prieten de-al lui Igor Dodon în 2007”. ”Două zile în urmă am aflat că Botnari ar fi fost condamnat la închisoare, dar cu suspendare. Iar astăzi aflăm că nici măcar condamnarea la închisoare cu suspendare nu a existat”, susține vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate.

Deputații PAS cer explicații de la procurorul general. ”Prima dată văd ca o sentință judecătorească să fie secretă cap-coadă. Procurorul general să ne răspundă de ce nu a contestat această decizie, pentru că înțelegem că termenul de contestare deja a expirat. Este procuratura de acord cu această pedeapsă? Toate aceste fapte trezesc o bănuială rezonabilă cu privire la independența actualului procuror general. Având în vedere că Botnari este un amic de-al lui Igor Dodon încă de pe timpul guvernării comuniste, dacă nu cumva procurorul general a fost influențat de Igor Dodon pentru a avea o asemenea abordare penibilă într-un caz de o gravitate maximă”, conchide deputatul moldovean, Sergiu Litvinenco.

Precizăm că, Procuratura Generală a anunțat miercuri că această cauză penală a fost expediată în judecată în luna februarie a acestui an, iar în luna iulie, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani a emis verdictul, sentința pe acest caz fiind secretizată în totalitate. ”PG a expediat pe adresa conducerii instanței de fond care a judecat dosarul o scrisoare prin care a solicitat ”desecretizarea dispozitivului sentinței și acordul de a aduce la cunoștința publicului pedeapsa aplicată inculpatului. Deocamdată, Procuratura Generală nu a primit un răspuns în acest sens”. 

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a declarat, marți seara, la TV8 că fostul director SIS și-a recunoscut vina și a achitat benevol 125.000 euro, pierduți de R.Moldova la CEDO, drept prejudiciu și a achitat 380.000 lei pentru avionul care a fost arendat pentru transportarea profesorilor turci. În plus, Stoianoglo a declarat că Botnari ar fi fost influențat de către fostul lider al democraților, Vlad Plahotniuc.

Să spunem că, prin hotărârea din 11 iunie 2019, CEDO a constatat violarea articolelor 5.1 şi 8 din Convenţia pentru Drepturile Omului şi a obligat Guvernul Republicii Moldova să achite câte 25.000 de euro pentru cetăţenii turci, reținuți și expulzați la 6 septembrie 2018. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre reacțiile după anunțul procurorului general privind condamnarea fostului director SIS