Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ce reguli trebuie să respecte elevii când începe școala? Psiholog: Fricile sunt ale părinților, copiii sunt inventivi

Ce reguli elevi incepe scoala psiholog frici parinti copii.jpg

Normele pentru începerea anului școlar produc confuzie în rândul elevilor, părinților și profesorilor (Sursa foto: pixabay)
Normele pentru începerea anului școlar produc confuzie în rândul elevilor, părinților și profesorilor (Sursa foto: pixabay)

Copiii sunt mult mai adaptabili decât adulții la normele de siguranță sanitară. Concluzia îi aparține psihologului Mihai Copăceanu, după publicarea regulilor pe care trebuie să le respecte elevii în clase, odată cu începerea școlii.

Copiii nu vor avea voie să se îmbrățișeze sau să dea mâna, nu pot schimba între ei telefoane, jucării sau instrumente de scris, nu au voie să se joace cu mingea și în general li se cere să nu părăsească, pe cât posibil, sala de clasă.

Ce impact emoțional vor avea toate aceste restricții asupra copiilor? Psihologul Mihai Copăceanu atrage atenția că de multe ori, fricile sunt mai degrabă ale părinților: ”Este cel mai puternic factor de adaptare atitudinea părintelui. Vorbesc cu diverși părinți și teama că un copil nu va putea respira sau nu va putea să facă față, să poarte câteva ore o mască este a părintelui și nu a copilului. Îndemnul meu a fost ca părintele însuși să poarte el masca în casă, în diverse situații sociale, când ies din casă și atunci copilul va avea încredere”.

”Copiii sunt drăguți și inventivi. Am văzut în Occident o serie de exemple de copii, care de la cinci, șase, șapte ani au mers singuri cu autobuzul școlar și au purtat masca și ghiozdanul mare în spate și s-au adaptat. Părinții au foarte multe frici. Dacă atitudinea părintelui este una responsabilă și atentă și care inspiră calm și dragoste copilului și empatie, nu va avea de suferit”, mai spune psihologul blogger la Adevărul.

Mihai Copăceanu, despre regulile pentru elevi, odată cu începerea școlii