Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Crucișător german - descoperit lângă coastele Norvegiei, la 80 de ani de la scufundare

Crucișătorul german Karlsruhe, torpilat în 1940 în largul coastei Norvegiei, a fost redescoperit la 500 de metri adâncime, în timpul reviziei unui cablu electric subacvatic, anunță AFP.

Ole Petter Hobberstad, inginer șef la Statnett, a declarat că identitatea epavei deja a fost confirmată de Muzeul Maritim norvegian:

"Uneori găsim rămășițe istorice. Dar nu am găsit niciodată ceva atât de interesant ca acesta", a spus oficialul scandinav.

Nava germană, lungă de 174 de metri, a participat la invazia Norvegiei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, iar la 9 aprilie 1940, după debarcarea trupelor, a fost avariată de artileria norvegiană și apoi torpilată de un submarin britanic.

Fiindcă nu mai putea fi reparat, a fost mai apoi scufundat de un submarin german, în largul portului Kristiansand.

Acum trei ani, un sonar a detectat o epavă neidentificată lângă un cablu de înaltă tensiune care leagă Norvegia de Danemarca, dar compania Statnett nu a făcut mai multe cercetări.

În această vară, după o furtună, a fost trimisă o misiune de inspecție pentru a verifica starea conexiunii electrice, folosind un dispozitiv acționat de la distanță.

„Minisubmarinul a arătat o epavă uriașă care a fost torpilată, dar nu și-au dat seama imediat despre ce e vorba până când au văzut tunurile și un simbol nazist și au înțeles atunci că este o navă de război", a declarat o purtătoare de cuvânt a Statnett.

Crucișătorul Karlsruhe a fost construit în Kiel, în nordul Germaniei, iar în 1927 a fost lansat la apă.