Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


11 martie - 11 septembrie: 6 luni de la declararea pandemiei de coronavirus

covid-19.jpg

11 martie - 11 septembrie: 6 luni de la declararea pandemiei de coronavirus
Image source: 
Pixabay (ilustrație)

Se împlinește astăzi o jumătate de an de la declararea pandemiei de coronavirus. Până la momentul 11 martie 2020, când Organizația Mondială a Sănătății declara epidemia de COVID-19 drept „pandemie”, 4.600 de oameni își pierduseră viața. Astăzi bilanțul este mult mai mare - peste 900.000 de morți și 28 de milioane de persoane infectate pe toate continentele. În jumătatea de an care s-a scurs am învățat să conviețuim cu coronavirusul și sperăm că unul dintre cele 180 de vaccinuri anti-covid aflate în diverse faze de testare va fi disponibil într-un viitor apropiat.

La șase luni după declararea pandemiei și la 10 luni de la descoperirea noului coronavirus, știm mai multe despre Sars-Cov-2 și Covid-19, dar nu știm totul.

Coronavirusul poate infecta pe oricine, tânăr sau bătrân, bărbați și femei.

La scară planetară numărul contaminărilor cu coronavirus pare să se fi stabilizat în ultimele săptămâni la circa 300.000 de cazuri noi pe zi.

În topul țărilor cele mai afectate se află SUA, India si Brazilia. În Europa, Spania, Marea Britanie și Franta sunt fruntașe la numărul de cazuri confirmate.

Ministerul Sănătăţii din Franţa a raportat joi seară aproape 10.000 de cazuri noi de infectare cu coronavirus, mai precis 9.843, cea mai mare creştere consemnată într-un interval de 24 de ore de la debutul epidemiei. Executivul de la Paris urmează să ia în discuţie vineri noi măsuri de limitare a răspândirii virusului, după ce Consiliul ştiinţific care îl consiliază i-a cerut să acţioneze.

În mai multe țări măştile sunt obligatorii în spaţiile publice şi chiar pe străzi. Adunările cu un număr mare de persoane sunt deja interzise.

Îngrijirea pacienților cu Covid-19 s-a îmbunătățit în cele șase luni trecute de la declararea pandemiei.

Nu există încă niciun leac, dar echipele medicale au terapii și scheme de tratament care dau rezultate, ceea ce a redus semnificativ mortalitatea. Au fost identificați anticorpi, virusul este mai bine caracterizat.

La nivel mondial aproape 180 de vaccinuri se află în faza de testare, dar niciunul nu a finalizat încă studiile clinice.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a apreciat că decizia AstraZeneca de a amâna studiul de fază a treia a vaccinului său experimental Covid-19 din motive de siguranţă reprezintă un apel de trezire, pentru că dezvoltarea unui vaccin „nu este întotdeauna un drum rapid şi drept”.

Pe de altă parte, un studiu publicat la începutul toamnei arată că 74% din populaţia globului ar vrea să se vaccineze pentru Covid. Experţii sunt îngrijoraţi pentru că 25% dintre oameni nu ar face vaccinul.