Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Covid-19: Cine și când trebuie să fie testat?

test_covid.png

Prelevarea de probe de mucoasă nazală în vederea testării, Paris, 2 septembrie 2020
Image source: 
Reuters via France24

Eforturile de intensificare a testelor Covid-19 au pus presiune pe laboratoarele din mai multe țări și au răspândit confuzie cu privire la cine ar trebui să fie testat și când. Postul TV France 24 face o analiză a celor două tipuri de teste disponibile - PCR și teste de anticorpi - și asupra recomandărilor actuale ale autorităților sanitare cu privire la testare.

Pe măsură ce s-au pregătit pentru „al doilea val” al pandemiei de coronavirus, țările din întreaga lume s-au grăbit să-și extindă capacitățile de testare, după modelul procedurilor aplicate de țări precum Taiwan, Germania și Noua Zeelandă - care au gestionat destul de bine primul val.

În multe țări, inclusiv în Franța, creșterea numărului de teste efectuate zilnic a dus la formarea unor cozi lungi în fața cabinetelor medicale și a laboratoarelor apărute peste noapte, pe fondul unui aflux de turiști anxioși care se întorc din vacanța de vară.

Personalul medical susține că oamenii își pierd adesea cumpătul din cauza timpului de așteptare.  Mulți sunt confuzi, nu știu dacă ar trebui să fie testați, ce fel de test ar trebui să facă și mai ales când.

La sfârșitul lunii august, oficialii din domeniul sănătății din SUA au stârnit critici după ce au postat câteva instrucțiuni privind testarea grupului de lucru pentru coronavirus de la Casa Albă, care nu se potriveau cu recomandările oamenilor de știință.

Încercând să clarifice recomandările, șeful Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) a declarat că „testarea poate fi luată în considerare de către toți cei care au avut contact cu un pacient confirmat sau posibil contaminat cu Covid-19 ” - numai că folosirea sintagmei „poate fi” nu a fost de ajutor pentru public.

 

Cine ar trebui să fie testat?

Recomandările privind testarea pot depinde de stadiul focarului într-o anumită țară sau zonă și de capacitatea autorităților locale de a testa.

În cazul în care capacitatea este limitată, autoritățile pot decide să testeze anumite cazuri suspecte pe baza disponibilității echipamentelor necesare pentru testare sau a nivelului de transmitere comunitară a Covid-19, spune Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), o agenție a UE.

Utilizând o „abordare conștientă a resurselor”, ECDC a sugerat prioritizarea testării pentru anumite categorii: pacienții spitalizați cu infecții respiratorii severe, personalul medical simptomatic și persoanele în vârstă cu afecțiuni medicale cronice subiacente.

Ca și în cazul măștilor de protecție, îndrumările autorităților din domeniul sănătății cu privire la testare au evoluat în conformitate cu disponibilitatea acestora.

Țările care au pe stoc multe teste, recomandă cetățenilor sa se testeze chiar dacă nu au simptome.

În Franța, care are un sistem generos de asigurări de sănătate, toate testele sunt finanțate de stat. Cu toate acestea, se acordă prioritate persoanelor care au raportat simptome și au obținut prescripția medicului, sau celor care au intrat în contact cu o persoană infectată.

Pentru a evita haosul în laboratoare și cabinete medicale, Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie spune că oamenii ar trebui să facă un test numai dacă au simptome sau dacă li s-a cerut să fie testați.

 

Ce fel de test ar trebui să facem?

Testele pentru Covid-19 includ testul de diagnosticare a reacției în lanț a polimerazei (PCR), care implică prelevarea probelor nazale, și testul anticorpilor, un test de sânge care poate arăta dacă persoana a fost infectată în trecut.

Testul anticorpilor este folosit pentru a determina dacă oamenii au avut virusul anterior, inclusiv cei care nu au prezentat simptome.

Pe de altă parte, el nu poate ajuta persoanele care au avut simptome în ultima săptămână, deoarece este nevoie în medie de o săptămână sau două pentru a dezvolta anticorpii necesari. Nu trebuie utilizat pentru a diagnostica o infecție activă cu coronavirus, deoarece anticorpii pot rămâne în sânge câteva săptămâni după recuperare.

În acest moment, cercetătorii nu știu dacă prezența anticorpilor înseamnă că vei fi imun la coronavirus în viitor; sau cât va dura această imunitate.

De asemenea, nu se știe dacă nivelurile de anticorpi scad în timp, ajungând să fie nedetectabile.

Conform cercetărilor efectuate de Cochrane (Marea Britanie), testele de anticorpi efectuate la o săptămână după primele simptome au detectat doar 30% dintre persoanele care au avut Covid-19. Dar precizia a crescut în a doua săptămână, ajungând la 70%, în a treia la peste 90%, apoi a scăzut din nou în următoarele săptămâni.

Din cauza acestui decalaj, persoanelor care sunt testate în decurs de 8 zile de la apariția simptomelor li se recomandă să facă un test PCR, care detectează mai degrabă virusul decât anticorpii și, prin urmare, poate spune dacă cineva a fost sau nu infectat recent.

Cu toate acestea, unele studii au sugerat că până la unul din cinci teste poate avea un rezultat „fals negativ”, indicând faptul că persoana nu are virusul când de fapt îl are.

Acest lucru se poate întâmpla deoarece testul nu a fost efectuat la momentul potrivit, sau din cauza unei erori umane în timpul testării, motiv pentru care mulți experți în sănătate recomandă repetarea testelor PCR, mai ales dacă simptomele persistă.

 

Când ar trebui să ne testăm/retestăm?

Persoanelor care raportează simptome li se recomandă să facă un test PCR cât mai curând posibil și să se autoizoleze înainte și după test, în așteptarea rezultatului.

Același lucru se aplică și celor care locuiesc cu o persoană infectată.

În cazurile de expunere mai limitată, persoana „de contact” trebuie să aștepte șapte zile înainte de a efectua un test, pentru a permite virusului să incubeze.

Experții în sănătate au avertizat că persoanele care sunt testate la scurt timp după expunere pot obține un rezultat fals negativ, ceea ce înseamnă că mai târziu pot fi pozitive.

Cei care au un test PCR negativ și apoi continuă să fie expuși sau dezvoltă simptome ar trebui să fie retestați.

Oricine este depistat pozitiv trebuie să se autoizoleze acasă timp de minimum 10 zile și până când toate simptomele dispar.

Oficialii din domeniul sănătății din majoritatea țărilor solicită în prezent două teste PCR negative consecutive, luate la distanță de 24 de ore, înainte ca un pacient să fie scos din izolare.

Atât Organizația Mondială a Sănătății, cât și CDC spun, de asemenea, că persoanele pot fi considerate vindecate la 10 zile după ce au început simptomele, atâta timp cât ele nu s-au manifestat în ultimele 3 zile.

 

Traducere de Anda Costiuc după France24