
Social
Cum încep școlile în alte țări? Măști, distanțare, online, opinii împărțite…
default.png

Ucraina: opinii împărțite privind educația online
Anul acesta, în Ucraina, școlile au început, ca de obicei, la 1 septembrie. Se practică, în general, școala cu prezență fizică. Totuși, opiniile sunt foarte diverse: unii cred că ar trebui aleasă școala online, pentru a proteja sănătatea copiilor. Alții ar prefera școala fizică întrucât, după părerea lor, un copil nu poate acumula toate cunoștințele necesare în condiții de izolare - deci trebuie să fie în clasă, cu colegii lui.
Guvernul a dat asigurări, spunând că în fiecare unitate de învățământ se vor aplica reguli sanitare. Momentan, după cum transmite corespondentul nostru, situația sanitară este destul de stabilă.
Rusia: 5.000 de infectați zilnic, dar masca nu e obligatorie la școală
În Rusia, școlile s-au reluat la 1 septembrie. Totuși, în unele universități, studenții din ultimul an de licență și-au reluat cursurile online. Aceasta variantă va dura până la 1 noiembrie. Chiar și așa, majoritatea școlilor și universităților au început în mod normal.
Corespondentul Europa Plus în Rusia transmite că purtarea măștilor în interiorul școlilor și universităților ruse nu este obligatorie, în timp ce numărul infectărilor zilnice se ridica la 5.000 de persoane în 8 septembrie.
Unii dintre părinții ruși ar prefera învățământul online, cu scopul de a-i proteja pe copii. Pentru alții, prezența copiilor lor la școală este foarte importantă. După ce au trecut prin luni de izolare, elevii și studenții sunt totuși mulțumiți că au șansa sa își vadă colegii în față, de la 1 septembrie.
Armenia a ales varianta mixtă
Prin ordinul ministrului Științelor, Culturii și Sportului din Armenia, școala se reia din 14 septembrie.
Shushan Doydoyan, mamă a 4 copii de școală, crede că un control adecvat nu este încă posibil:
„Sunt copii, în orice caz. Fără controlul părinților, cu un învățător la mai mult de 10 copii, va fi pur și simplu imposibil să îi supravegheze ca să își poarte măștile corect, căci acestea sunt eficiente doar purtate corect. Dacă le atingi tot timpul cu mâinile murdare, le scapi pe jos și apoi să le pui pe față…Toate astea pot atrage probleme de sănătatea imprevizibile”.
Ministrul Arayik Harutyunyan a declarat într-un dialog la postul de radio Azatutyun că în condiţiile relaxării măsurilor de protecție, masca rămâne cel mai bun mijloc de apărare. ”Cu cât mai bine ne organizăm acum, cu atât este mai probabil ca în viitorul apropiat să abandonăm restricțiile și să punem în practică școala cu cursuri complete!”, a spus acesta.
Azerbaidjan: părinții pot alege modalitatea de participare a copiilor la cursuri
În Azerbaidjan, anul școlar începe la 15 septembrie. Anul acesta, părinții pot alege pentru copiii lor între învățământul fizic sau online. Majoritatea părinților preferă prezența în școli, în timp ce copiii vor varianta online. Adolescenții vor, însă, școala fizică.
Dar, în aceasta variantă, cursurile nu se țin toată săptămâna. Densitatea elevilor trebuie minimizată. În funcție de vârsta lor, vor fi primiți la școală alternativ, odată la două zile. De asemenea, durata orelor a fost redusă, iar fiecare zi de școală nu va începe în același timp, ci în momente diferite.
Au fost prevăzute mai multe scenarii. În anumite școli, învățământul se va desfășura în două până la patru echipe, cu scopul de a menține un număr mic de elevi în clase, unde protocoalele anti-Covid sunt respectate strict.
Sunt prevăzute în aceeași măsură scenariile cu ore în săli, online sau prin televiziunea publică .
Lituania: restricții, măști și păstrarea distanței
Cursurile școlilor din Lituania au început la 1 septembrie, dar cu restricții. Elevii învață într-o singură clasă, iar diferiți profesori vin în acea clasă, pentru a evita un număr mare de elevi în mișcare. Trebuie purtate măști și păstrată distanța.
Cursurile în universități au început tot la 1 septembrie, însă doar pentru studenții mai mari. Cei din primul an vin de la jumătatea lunii. Cursurile au loc, la alegere, în săli sau de la distanță.
În amfiteatre este obligatorie masca și distanța de un metru între studenți. Reacțiile sunt diverse, dar majoritatea sunt de acord cu aceste metode, ne informează corespondentul Europa Plus . Profesorii au fost pregătiți în timpul verii pentru predarea online și aceasta se dovedește acum mai eficientă decât în semestrul trecut.
Au transmis pentru RFI România: Yosyp-Yuriy Harayda (Ucraina), NiKita Melnikov (Rusia), Yepraskya Davtyan (Armenia), Akvilė Kaučikaitė (Lituania), Bahar Aliyeva (Azerbaidjan), Dafina Meco (Albania).