Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Americanii și europenii vor să plătească în continuare cu bani „cash"

Asociaţiile consumatorilor europeni şi americani îşi revendică dreptul de a putea plăti în numerar în orice tip de unitatea comercială şi susţin că nu pot fi impiedicaţi de comercianţi, pe motiv că plata cu cardul este mai sigură pentru a combate răspândirea Covid-19.

Chiar dacă Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat în urmă cu câteva luni că nu există o dovadă ştiinţifică care să susţină că plata în numerar ar favoriza răspândirea virusului, o serie de unităţi comerciale nu mai permit plata cash.

Asociaţia Europeană a Consumatorilor, (BEUC), a făcut public un document în care sunt menţionate unele dintre revendicările sale, precum necesitatea de a garanta consumatorului dreptul de a alege cum să facă plata.

Inițiativa conţine şi alte solicitări ale consumatorilor, precum garantarea confidenţialităţii acordate prin plata în numerar sau ca cetăţenii care nu au un cont bancar să nu fie excluşi.

În SUA, 51 de asociaţii ale consumatorilor s-au pronunţat pentru o lege care să interzică retailerilor să nu accepte plata în numerar sau să ceară un preţ mai mare clienţilor ce au optat pentru această modalitate de plată.