
Social
Noul an școlar în pandemie. Copiii se întoc în bănci în peste 12.600 de școli
scoala.jpg

Școala va începe față în față în 12.610 unități de învățământ din totalul de 17.747. În 4.892 de școli cursurile se vor desfășura în sistem hibrid cu prezența integrală în clase doar a copiilor din ciclul primar și din anii terminali (a VIII-a și a XII-a). Ceilalți elevi vor veni la școală prin rotație, iar între timp, vor face cursuri online. În 238 de școli cursurile se vor desfășura exclusiv on-line.
În Capitală, în 17 unități de învățământ școala va începe în scenariul 3, care presupune participarea la activități exclusiv online. Inspectoratul Școlar al Municipiului București a anunțat că 595 de unități de învățământ de stat şi particular au fost incluse în scenariul 2. Acest scenariu presupune participarea zilnică, față în față, a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar și a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, respectiv revenirea parțială (prin rotație de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu. 7 unităţi de învăţământ îşi vor desfăşura activitatea în scenarii mixte (2 şi 3).
Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a criticat Ministerul Educației și Corpul de coordonare al începutului de an școlar. Acesta a declarat la Digi24 că autoritățile responsabile cu gestionarea perioadei de pregătire a noului an nu au făcut decât să creeze confuzie în rândul părinților și profesorilor.
"Și dacă autoritățile locale sau cei care conduc școlile sunt responsabili în ceea ce privește organizarea efectivă a activității, cred că toate aceste lucruri, toate aceste întrebări care nu au încă răspuns trebuiau să aibă răspuns și cineva trebuia să organizeze, să coordoneze acest lucru. Dumneavoastră cine credeți că ar fi trebuit să coordoneze și să integreze toate aceste lucruri? Pentru că eu nu cred că este suficient ca din când în când să emiți câte un ordin sau să eliberezi câte un ghid. (...)Și dacă discutăm despre decizia în plan local, asistăm la niște stereotipuri. Adică: eu am trei feluri de scenarii - roșu, galben și verde. Haideți să vedem totuși de ce aplicăm un anumit scenariu și cum aplicăm un anumit scenariu ținând cont de profilul școlii. Pentru că dacă spunem lucrul ăsta, că noi suntem flexibili și până la urmă unitatea de învățământ, împreună cu Inspectoratul, împreună cu DSP, ia decizia cum trebuie să funcționeze școala, atunci lucrul ăsta ar trebui să se și întâmple în realitate", a spus prof. Alexandru Rafila.
Această flexibilitate trebuia explicată și trebuia explicată tuturor ierarhiilor, a adăugat Alexandru Rafila, care a mai spus că este este o problemă utilizarea măștii la copil. "Trebuie să găsim un mecanism prin care copiii să respire. Să stabilim că în pauze ei merg în aer liber, unde stau fără mască. Un copil nu poate sta cu mască 5, 6 ore, neîntrerupt. E utopic să crezi așa ceva. Sigur, îl educi, dar trebuie să-i creezi un medic favorabil. (...) Și cred că ar fi multe puncte de câștigat de către Ministerul Educației dacă ar avea, măcar acum, în ceasul al 12-lea, o gândire, o strategie care să favorizeze aplicarea acestor măsuri benevol, să înțeleagă și părinții, și copiii cât de important este să le respecte", a mai spus medicul.
Copiii care au părinți sau bunici cu comorbidități ar fi bine să învețe de acasă, pentru a nu transmite boala în familie, a declarat la rândul său medicul Virgil Musta, coordonatorul Spitalului COVID din Timișoara. El atrage atenția că, în cele mai multe cazuri, copiii infectați cu coronavirus sunt asimptomatici și se pot transforma în vectori de transmitere a bolii în familie. "Unele școli pot deveni focare de infecție. Școala trebuie să respecte toate regulile și să oblige profesorii și copiii să respecte regulile. De asemenea, părinții trebuie să fie foarte atenți la copii și să încerce să facă un triaj epidemiologic acasă și să nu trimită copilul la școală dacă are semne, până se lămurește dacă are Covid sau nu”, a precizat dr. Virgil Musta.