Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Două școli din Timișoara, cu ore doar online. În peste jumătate din școlile din Timiș, elevii vin în clase

containere_scoala_timisoara.jpg

Aproape 80.000 de copii încep astăzi anul școlar în județul Timiș. Mai mult de jumătate din cele 600 de școli și grădinițe vor funcționa pe scenariul verde, iar copiii vor veni în clase.
Image source: 
RFI/Otilia Ghițescu

Aproape 80.000 de copii încep astăzi anul școlar în județul Timiș. Mai mult de jumătate din cele 600 de școli și grădinițe vor funcționa pe scenariul verde, iar copiii vor veni în clase. Sunt și două unități de învățământ unde cursurile se vor desfășura exclusiv online, ambele din Timișoara.

Două unități de învățământ din Timiș vor începe anul școlar în scenariul roșu, cu ore doar online. Ambele sunt din Timișoara. Una este Centrul de Asistență Educațională „Speranța”, din subordinea consiliului județean. Acesta a finanțat lucrările de reabilitare desfășurate timp de mai multe luni și încă nefinalizate.

Cealaltă este Școala Gimnazială 19 „Avram Iancu”, a cărei închidere a fost decisă aseară. Cursurile ar fi trebuit să înceapă aici în scenariul galben. Ieri însă, trei învățătoare au fost confirmate cu Covid. Alte cinci sunt în carantină la domiciliu. Școala va rămâne închisă pentru următoarele 14 zile.

În Timiș sunt 600 de școli și grădinițe în care învață aproape 80.000 de copii. În 348 dintre acestea, elevii vor veni toți în clase. În mediul rural, sunt 277 de unități de învățământ care au decis să înceapă anul școlar în scenariul verde. Alte 107 sunt în scenariul galben. În Timișoara, cele mai multe școli și grădinițe au ales sistemul combinat, cu ore și la clasă, dar și online. Sunt însă și 28 la care cursurile se vor desfășura exclusiv cu prezența copiilor în bănci.

Pe de altă parte, pentru că spațiul din școli este insuficient, primăria a cumpărat, în această vară, mai multe containere. Acestea au fost amplasate în curțile celor mai aglomerate unități de învățământ din Timișoara. Construcțiile modulare sunt utilate și dotate, pentru ca elevii, în special cei din clasele primare, să-și poată desfășura orele cu respectarea măsurilor sanitare în pandemie. Este vorba despre 50 săli de clasă suplimentare, în care vor învăța peste 1.000 de copii. Containerele au costat aproximativ trei milioane de lei.

De asemenea, de la bugetul local a fost alocată, încă de acum o lună și jumătate, suma de 1,4 milioane lei, bani pentru materiale dezinfectante și de protecție în toate școlile din Timișoara. Directorii acestora au fost cei care s-au ocupat de achiziții. Dacă va fi nevoie, suma va fi suplimentată.

Două școli din Timișoara, cu ore doar online. În peste jumătate din școlile din Timiș, elevii vin în clase