Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Lider sindical învățământ: Multe măsuri pentru noul an școlar sunt inaplicabile

Lider sindical invatamant masuri nou an scolar inaplicabile.jpg

Anul școlar începe cu reguli stricte pentru elevi și profesori (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)
Anul școlar începe cu reguli stricte pentru elevi și profesori (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)

Liderul Federației Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret”, Marius Nistor, critică unele măsuri luate de autorități pentru începerea anului școlar. El spune la RFI că ”deficitul de resursă umană este major, iar subfinanțarea este crasă”.

Marius Nistor critică unele măsuri stabilite de autorități pentru începerea anului școlar, pe fondul pandemiei Covid-19: ”Multe dintre prevederile respective sunt inaplicabile (...). Dacă e să ne raportăm strict la ceea ce prevede ghidul pentru învățământul preșcolar, se interzice în totalitate contactul fizic. Ia gândiți-vă, în prima zi de grădiniță, părinții, bunicii vin cu copilașii în fața grădiniței, ei nu au voie să intre în curtea unității de învățământ, este o interdicție impusă de Ministerul Sănătății, un copilaș care se află în prima lui zi de grădiniță, când îl rupi de mediul lui familial și va intra în contact cu persoane străine pe moment, reacționează, plânge, țipă, iar acolo va fi o îngrijitoare care trebuie să-l preia de la poartă, fără să-l atingă, trebuie să-l ducă către grupă, acolo unde se va întâlni cu doamna educatoare, care la fel, pe regulile acestea, nu ar avea voie să atingă copilașul în cauză (...). Avem grădinițe, unde avem trei îngrijitoare la 100 de copii. Doamne, Dumnezeule, cum poți respecta regulile respective? (...) Deficitul de resursă umană este major, iar subfinanțarea este crasă”.

 

Sunt profesorii pregătiți pentru școala online?

 

Întrebat ce garanții există că școala online se va desfășura mai bine acum, față de astă primăvară, când mulți profesori nu au fost pregătiți, liderul sindical a răspuns: ”Nici un cadru didactic nu a fost pregătit să predea online. Dacă unii își imaginează că dacă te pricepi să intri pe Internet, să accesezi niște site-uri sau o platformă, asta înseamnă că și faci predare, se înșeală amarnic, asta demonstrează o necunoaștere crasă a ceea ce înseamnă act educațional. Nici un cadru didactic nu a fost pregătit pentru așa ceva. Da, pot fi colegi, profesori de Matematică, de Informatică, care au cunoștințele necesare pentru a interacționa din acest punct de vedere, dar până la a oferi un act educațional de calitate predat online este cale lungă. Nu au fost platformele disponibile, atunci am început să învățăm din mers cum se poate face acest lucru”.

Marius Nistor precizează că pentru începutul anului școlar, ”profesorii s-au adaptat din mers și pentru asta trebuiesc apreciați, pentru că sunt profesorii care au știut, au avut cunoștințele necesare, alții care au învățat de la colegii lor și s-au adaptat (...). Atenție, iarăși nu cunoaștem cu ce anume se vor confrunta cadrele didactice. Puneți-vă în situația unui cadru didactic, care va trebui să stea nemișcat în fața tablei, să fie atent la ce va face jumătate de clasă, cea care va fi în școală și totodată să fie atent ce se întâmplă cu elevii care vor încerca să intre online de acasă și să vadă ce anume se întâmplă la tablă. Ai nevoie de camere performante, ai nevoie de microfoane de cea mai bună calitate, astfel încât să vezi o imagine clară și să auzi ceea ce se întâmplă acolo, iar profesorul trebuie să ocupe acea poziție care să-i permită să fie atent și la ceea ce este acasă, cu elevii de acasă și la ceea ce se întâmplă în sala de clasă”.