Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Teotihuacan, „Orașul Zeilor”, revine la viață

mexic.png

Turiști la Teotihuacan, 10 septembrie 2020
Sursa imaginii: 
AFP via France24

În ultimele luni marcate de pandemie, „Orașul Zeilor” sau Teotihaucan, din Valea Mexico, părea că este în hibernare. Acum, odată cu revenirea turiștilor, acest oraș, construit la mare înălțime de civilizațiile prehispanice, renaște.

Pentru prima dată de la închiderea sa din martie, circa o sută de turiști cu fețele acoperite se plimbă sub cerul gri de-a lungul „Văii Morților”, între impozanta piramidă a Soarelui și cea a Lunii.

Printre numeroșii câini vagabonzi, cu un aer mai degrabă placid, unii vizitatori privesc halucinați, ca și cum ar fi văzut fantoma unuia dintre locuitorii acestui oraș, cel mai mare din America precolumbiană, construit în jurul anului 200 î. Hr. și abandonat 8 sau 9 secole mai târziu.

Pentru cei mai mulți dintre ei este prima ieșire după ridicărea măsurilor de izolare.

„Este absolut extraordinar. Sunt foarte bucuroasă...Această imensitate...Totul mi se pare minunat”, declară cu ochii plini de emoție Angelia Tellez, 18 ani, pentru AFP.

Tânăra căreia tot îi alunecă masca de pe nas tocmai a dat bacalaureatul la Guadelajara în statul Jalisco (vest).

 

Urcarea în piramide interzisă

Autoritățile speră că 3000 persoane vor vizita în fiecare zi de la ora 9 la 15 situl arheologic UNESCO, mai exact 30% din capacitatea totală, respectând restricțiile sanitare și interzicerea urcării în cele două piramide precum și în ”Templul șarpelui cu pene”.

Singurul turist chinez este Tony Tang, 45 ani, om de afaceri care trăiește în California. Acesta declară că ar fi trebuit să meargă în Egipt pe 7 septembrie dar că zborul său s-a anulat din lipsă de pasageri, tot din cauza pandemiei.

„Am ales așadar să vin în Mexic și acum vizitez alte piramide... Este incredibil, impresionant”, adaugă acest turist cu origini în Beijing.

„Am avut mult noroc”, mărturisește Paul Rallo, 42 ani, DJ la Barcelona: „Este incredibil ce s-a putut construi. Am vrut să le văd mai de aproape”.

Paul îi găsește pe mexicani „mai conștienți” decât pe spanioli și observă că, față de țara lui de origine, aici i s-a luat temperatura înainte de a fi autorizat să aibă acces pe sit.

Între timp muncitorii înlătură ierburile care cresc printre pietre, alții repară treptele uzate cu mistria.

 

Zeul Soarelui și zeița Lunii

Jumătate din cele 110 magazine pentru turiști au fost autorizate să se redeschidă, și acum vând produse de artizanat local sub toate formele, mai ales o multitudine de obiecte colorate și replici ale piramidelor, deseori „made in China”.

Ceea ce nu pare a fi cazul statuetelor expuse de către un artizan local, José Luis Fernandez, 47 ani. Statuetele îi reprezintă pe zeul Soarelui și pe zeița Lunii sculptate de el însuși din piatră vulcanică neagră din regiune.

„Ce liniștitor este să reîncepem să lucrăm și să câștigăm bani pentru a ne hrăni familiile”, spune artistul care își vinde statuetele pentru 800 pesos bucata.

O vânzătoare își deschide magazinul și scutură de praf etajerele cu o cârpă galbenă mare. O altă vânzătoare mătură energic în fața magazinului.

„Am impresia că am renăscut”, răsuflă Moïses Oliva, 51 ani, care mărturisește cum a reușit să supraviețuiască în timpul izolării datorită legumelor pe care le cultivă în grădina din localitatea vecină, San Francisco Masapas.

„Am revenit și sper să vând câte ceva”, mărturisește Lourdes Guerra Oliva, 58 ani, care trăiește și ea tot la San Francisco Masapas. Ea spune că a reușit să supraviețuiească în ultimele luni din vânzarea de vitralii, pe care ea însăși le fabrică pentru bisericile din împrejurimi.

 

Traducere de Smaranda Teodoriu după France24