Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sociolog la RFI: ”Haosul din educație ne oglindește perfect ca societate. Elevii au nevoie și de puțină emoție, nu numai de reguli”

scoala_6.jpg

Italia redeschide școlile, în timp ce autoritățile anunță distribuire zilnică de măști gratuite și teste de salivă rapide pentru elevi.
Italia redeschide școlile, în timp ce autoritățile anunță distribuire zilnică de măști gratuite și teste de salivă rapide pentru elevi.
Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

Un an școlar atipic a început luni pentru aproximativ 2,8 milioane de preșcolari și elevi. Cele mai multe unități de învățământ au adoptat sistemul hibrid, cu elevii împărțiți între clasă și online. Aproape 100.000 de copii din peste 260 de școli au început școala în scenariul roșu, adică exclusiv la distanță.

 

Din clasele primare purtarea măștii este obligatorie și pentru elevi și pentru profesori.

Părinții vor putea opta pentru cursuri online pentru copil dacă acesta locuiește cu persoane care au comorbidități. De asemenea, părinții pot solicita cursuri oline în cazul în care copilul are boli cronice. În ambele situații, este necesară o adeverință de la medicul curant sau de la medicul de familie.

La apariția într-o clasă a unui caz confirmat de îmbolnăvire se suspendă cursurile clasei respective, pentru o perioada de 14 zile. La apariția a 3 cazuri confirmate de îmbolnăvire în clase diferite, se suspendă cursurile la nivelul întregii școli.

Există o atmosferă generală de contestare în privința școlii. Părerile sunt împărțite când vine vorba de modul în care să se desfășoare orele , profesorii contestă lipsa de investiții, părinții constată lipsa de implicare a cadrelor didactice. Haosul din educație este oglinda întregii societăți?

Sociologul Gelu Duminică spune că fără doar și poate așa stau lucrurile :”Avem dihonia și dihotomia specific românească în monetul de față. Antagonizarea asta pe care o avem vizavi de școală o vedem În fiecare zi în societate, și o vedem de multă vreme pentru că liderii noștri în  loc să ofere solidaritate, bagă bățul prin gard. Noi ne-am obișnuit cu starea asta, agenda nu a fost niciodata pentru, a fost tot timpul contra. E nevoie de o viziune pe care noi nu o avem, de dezbateri și argumente și nu în ultimul rând de emoție și empatie, nu de un climat dominat de spaimă și reguli. Liderii politici au rămas singurii vocali deși nu mai întrunesc încrederea populației…Societatea civilă tace. E nevoie de un alt tip de mesaj. E nevoie de credibilitate …Trebuie sa înteleg că prin demersul meu mă ajut pe mine și îi ajut și pe ceilalți. Avem o societate care în general e lipsită de empatie, care reacționează mai degrabă la huo decât la hai sa facem lucruri împreună și atunci când ni se cere solidaritate de unde Dumnezeu s-o scoatem? Noi de multe ori în situații de criză, ca aceasta,  dăm ochii peste cap și ne întrebăm- vai, dar de ce se întâmplă asta? Păi dacă asta am semănat! “