Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Deputat moldovean, la RFI:”Constituția, interpretată abuziv. Poliția refuză să-i aplice amenzi lui Dodon”

La Chișinău, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Dumitru Alaiba, a cerut poliției să-l sancționeze pe șeful statului, Igor Dodon, întrucât, de la începutul pandemiei, a încălcat regimul epidemiologic, în jur de 60 de ori. Iar amenda pe care ar urma să o ia se ridică la 75.000 euro. Oamenii legii nu se grăbesc însă să-l pedepsească. Cel mai recent caz, legat de încălcarea normelor sanitare de către președintele moldovean, a avut loc la o școală. Igor Dodon a mers într-o sală de clasă, fără mască și mănuși, a dat mâna cu mai mulți elevi. Și asta în condițiile în care, de două săptămâni, de când a început școala în R.Moldova, sunt luate măsuri sporite de protecție, în contextul pandemiei. Ministerul Educației a condamnat comportamentul lui Dodon, menționând că prin gesturi sfidătoare, se subminează autoritatea statului democratic. 

Parlamentarul moldovean, Dumitru Alaiba susține că refuzul poliției de a acționa în cazul lui Dodon este un abuz.”Am adresat o solicitare repetată către ministrul de interne unde ii explic că argumentul lor cu imunitatea nu funcționează. Constituția noastră nu este cu mult mai diferită decât constituția altor state, doar că este interpretată abuziv. Poliția refuză pentru că își vede rolul foarte strâmb. Ministrul Voicu trebuie să țină minte că este în slujba poporului și cheltuie banii poporului. Și este în serviciul cetățenilor, nu în serviciul lui Dodon. Poliția există să mențină ordinea publică. Un element important este ca fiecare din noi să fie tratat egal în fața legii. Asta este absolut important într-o democrație”, spune la RFI, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Dumitru Alaiba.

”În Ucraina, România, Olanda, Germania, prim-miniștri, șefi de stat, miniștri sunt amendați, iar la noi, Dodon are imunitate”

Deputatul PAS s-a adresat poliției după ce a documentat 58 de cazuri în care șeful statului a încălcat regimul epidemiologic, în perioada martie-iunie. Chiar de la începutul pandemiei, Dodon a continuat să aibă diverse întrevederi, atât la Chișinău, cât și în teritoriu, dar nici vorbă de respectarea măsurilor sanitare.

”Atât în Ucraina, cât și în România, dar și în alte state, Olanda, Germania, prim-miniștri, șefi de stat, miniștri sunt amendați. Iar la noi, Dodon are imunitate. Asta e un fals. Dodon a continuat să comită încălcări. Așa a înțeles el funcția de președinte. Toți trebuie să respecte regulile, nu și Dodon, nici premierul lui, nici miniștrii lui”, mai spune deputatul PAS.

Să spunem că, în martie, Comisia Extraordinară pentru Sănătate Publică a venit cu o decizie prin care cei care nu respectă măsurile de carantină să fie amendați cu 22.500 lei (cca 1100 euro). Până și o pensionară care a ieșit la magazin după pâine, a fost amendată, în aprilie. Au urmat zeci de cazuri. Dar se pare că legea nu este pentru toți. Dodon sfidează restricțiile, chiar dacă numărul celor infectați cu coronavirus crește în fiecare zi, bilanțul ajungând în R.Moldova astăzi la 43.207 cazuri.

”Ce mesaj transmite Dodon? Dacă vrei regulile să nu ți se aplice, trebuie să devii președinte sau prim-ministru”

Parlamentarul de la Chișinău, Dumitru Alaiba s-a arătat indignat de faptul că șeful statului merge prin școli, grădinițe și face poze cu copii, în plină pandemie, fără a respecta măsurile sanitare.”E rușinos și dezgustător. Nu pentru asta sunt trimiși copiii la școală, ca Dodon să-i prindă pe coridoare și să facă poze. Ce mesaj transmite Dodon atunci când toți umblă cu măști, respectă distanța socială, și apare președintele, în fața copiilor? El le transmite că regulile sunt pentru toți, nu și pentru el. Dacă vrei regulile să nu ți se aplice, trebuie să devii președinte sau prim-ministru, sau vreun șefuleț. Asta este partea cea mai bolnavă din comportamentul lui Dodon

Ministrul Educației a condamnat dur comportamentul lui Dodon

La sfârșitul săptămânii trecute, aflat într-o vizită în nordul țării, șeful statului, Igor Dodon, a mers la gimnaziul din Drochia. Din pozele urcate pe Facebook, chiar pe pagina sa, Dodon apare fără mască, mănuși, nu păstrează distanța socială. La scurt timp, Ministrul Educației, Igor Șarov, a condamnat dur comportamentul lui Dodon.

”Dubla măsură, practicată de unii reprezentanți ai autorităților puterii din Republica Moldova știrbește principiile unui stat democratic. Și atunci ne întrebăm: în ce stat trăim? Cum e posibil ca măsurile legislative să fie obligatorii doar pentru unii cetățenii ai statului, exceptându-i pe alții? Mai grav decât atât, exemplul este dat de chiar vârfurile puterii, în condițiile în care profesorii sunt inclusiv la tablă, în mască și sunt expuși zilnic riscului infectării. În cazul pandemiei pe care o traversam și care pune în pericol cea mai mare avuție a statului - siguranța cetățenilor lui - concluzia la care ajung este că prin gesturi sfidătoare se subminează însăși autoritatea statului democratic, exercitată prin reprezentații aleși de popor”, susține ministrul Educației.

Potrivit lui Igor Șarov, intrând în școală fără mască, dând mâna cu cei vârstnici sunt încălcate deciziile Comisiei pentru Situații Excepționale pentru Sănătate Publică. ”Altfel, nu pot fi explicate gesturile sfidătoare la adresa întregii societăți, care încearcă să le educe cetățenilor normele elementare de prevenție a infectării cu cel mai periculos virus cunoscut până acum, care a secerat sute de mii de vieți în toată lumea. Răspunsul societății ar trebui să fie dur: stimați reprezentanți ai autorităților, nu confundați propria persoană cu instituția pe care o reprezentați. Iar plasarea samavolnică de-asupra legii vă exclude automat din corpul civic al acestei țări”.

”Ministerul Educației, Culturii și Cercetării condamnă orice manifestare de nerespectare a prevederilor deciziilor CNESP cu privire la măsurile de prevenire și control a infecției virusului COVID-19, îndeosebi când este vorba de instituțiile de învățământ, indiferent de cine sunt acestea manifestate”, conchide ministrul Educației de la Chișinău. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre sfidarea restricțiilor de către Dodon și lipsa reacției oamenilor legii la aceste încălcări