Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


„Less gas, more ass”, varianta franceză: distracție, dar și un mesaj serios

nudisti.png

Ciclonudiști la Rennes, Franța, 13 septembrie 2020
Image source: 
AFP via rfi.fr

După mai mulți ani de încercări eșuate, prima cursă de ciclo-nudism a avut loc recent în Franța, în orașul Rennes din Bretania. Însă evenimentele similare din Paris și Lyon au fost interzise în ultimul moment.

Cursa World Naked Bike Ride (WNBR) sau Cyclonudista cum mai este numită de simpatizanți, este populară mai ales în Belgia, Spania, Germania și SUA.

Și, chiar dacă Franța are una dintre cele mai puternice mișcări naturiste din Europa, mitingul nu a fost permis niciodată aici.

La sfârșitul săptămânii trecute, autoritățile din orașul Rennes (nord-vestul Franței) le-au permis în sfârșit bicicliștilor, unii purtând doar un ceas sau o pălărie, să parcurgă un circuit de 15 km pe străzile și prin parcurile sale.

Prefectul a modificat ușor traseul pentru a evita centrul orașului, dar cele 70 de persoane participante au pedalat în general pe traseul stabilit.

„Suntem încântați, am râs mult, ne-am distrat”, a spus Michèle Charles-Dominé, de la Federația Franceză pentru Naturism (FFN) ) care a organizat evenimentul.

”Șaptezeci de participanți nu este un număr mare, dar nu este rău pentru o primă ediție”, spune ea. „Sperăm că evenimentul se va răspândi și în alte orașe”.

 

O planetă fragilă

Cicliștii au pedalat pentru a se distra, dar au și un mesaj serios. Naked Bike Ride a fost înființată în 2003 pentru a crește gradul de conștientizare a schimbărilor climatice și a fragilității planetei noastre. Transportul ecologic, precum ciclismul, este de preferat, în detrimentul vehiculelor care consumă combustibil.

„Less gas, more ass”, este un slogan popular în S.U.A.

„Avem o singură planetă, așa că vrem să o apărăm”, a spus Charles-Dominé. „Dacă îți pasă de natură, este mai bine să fii gol, îți arăți fragilitatea”.

Cyclonudista subliniază, de asemenea, „vulnerabilitatea bicicliștilor pe șosea; avem nevoie de mai multe piste pentru biciclete ”.

 

Interzisă la Paris și Lyon

FFN a planificat evenimente similare la Paris și Lyon, dar au fost interzise în ultimul moment.

Turul Franței care a trecut prin Lyon weekend-ul trecut, poate fi o explicație parțială pentru această decizie.

Dar pentru Julien Claudé-Pénégry de la FFN, decizia de a opri evenimentul de la Paris nu este doar dezamăgitoare, ci este de neînțeles.

„Am obținut autorizația în iulie și totul părea ok. Dar în acest weekend ni s-a spus că evenimentul nu poate avea loc.”

El crede că decizia îi aparține șefului poliției din Paris, Didier Lallement.

„Didier Lallement se joacă cu timpul. A așteptat până în ultimul minut, astfel încât să nu putem contesta decizia”.

 

Fără exhibiționism

Decizia șefului poliției s-a bazat pe articolul 222-32 din Codul penal al Franței, care prevede că „expunerea nud în fața altora într-un loc accesibil publicului se pedepsește cu un an de închisoare și cu amendă”.

Conducerea unei biciclete în timp ce ești complet dezbrăcat ar putea fi considerată exhibiționism și, prin urmare, se aplică normele articolului citat. Dar Claudé-Pénégry neagă vehement acest lucru.

„A fi gol nu este în sine un act sexual, nu există exhibiționism. Nuditatea pentru noi este un mod de a-i face pe oameni să aprecieze fragilitatea omenirii și a planetei.”

El a amintit că FFN a demarat procedurile legale pentru a contesta decizia prefectului.

 

Traducere de Anda Costiuc după rfi.fr