Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iran: Figurile feminine eliminate de pe coperta unui manual

coperta.png

Coperta manualului, ediția 2020 (stânga) și 2019 (dreapta)
Sursa imaginii: 
France24

Noul an școlar urmează să înceapă în Iran în data de 22 septembrie, în ciuda epidemiei de Covid-19. Însă părinții elevilor au descoperit ceva curios în manualul oficial de matematică de clasa a III-a. În timp ce în ediția precedentă atât fetițe cât și băieței erau desenați în jurul unui copac jucându-se, fetițele nu mai apar pe coperta ediției 2020. Internauții furioși au decis să propună propria lor copertă.

Această „decoperire” făcută recent a șocat o țară în care 57-60% dintre elevi și studenți sunt fete și din care provine singura laureată de sex feminin a premiului Fields, echivalentul premiului Nobel în matematică, iraniana Maryam Mirzakhani.

Graficiana iraniană care a realizat coperta inițială a publicat pe contul său de Instagram un mesaj în care explica cât de șocată era după ce a văzut această modificare făcută fără permisiunea ei. Pentru mulți internauți, această decizie a Ministerului Educației este un nou atac împotriva femeilor iraniene din Republica islamică Iran.

 

 

Dar această furie nu se reduce la lumea virtuală. Părinții copiilor din clasa a III-a și-au suflecat mânecile și au fabricat propria lor copertă. Unii chiar au imprimat o fotografie a lui Maryam Mirzakhani pentru a o lipi apoi pe coperta manualului școlar.

Alții au utilizat abțibilduri cu personaje din desene animate pentru a le lipi în spațiile libere unde trebuiau să fie personajele feminine.

Iar alții au pictat ei înșiși fetițele în spațiile goale din manual.

Mulți artiști iranieni au creat totodată propria lor copertă pe care au distribuit-o pe rețelele sociale astfel încât părinții elevilor să poată să o descarce și apoi să o lipească pe locul copertei actuale.

Acest val de furie l-a determinat pe ministrul Educației iranian să reacționeze. Acesta a afirmat că această modificare s-a făcut întrucât „experții în estetică și psihologie” au considerat că manualul avea o copertă „prea încărcată” și astfel s-a redus numărul de personaje.

 

Traducere de Smaranda Teodoriu după France24