Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


TikTok, la un pas de a fi eliminată de pe piața americană (AFP)

tiktok_sua.png

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Microsoft a scăpat printre degete o bijuterie: ByteDance, proprietarul platformei TikTok a respins oferta Microsoft de a o cumpăra, lăsând astfel cale liberă grupului software californian Oracle pentru un parteneriat.

Conform Wall Street Journal, care citează o sursă din acest dosar, Oracle este pe punctul de a fi desemnat drept „partenerul tehnologic de încredere” al TikTok în SUA, dar cumpărarea directă a acestei companii nu este încă pe ordinea de zi.

Oracle și TikTok nu au răspuns solicitărilor din partea AFP.

„ByteDance ne-au informat că nu vor vinde operațiunile americane TikTok firmei Microsoft. Suntem siguri că propunerea noastră ar fi fost bună pentru utilizatorii TikTok, protejând în același timp interesele de securitate națională”, a indicat duminică seară Microsoft într-un comunicat.

Microsoft și-a manifestat interesul la începutul lunii august cu privire la cumpărarea operațiunilor americane TikTok, după ce reșeaua chineză a fost amenințată că va fi interzisă în SUA.

Președintele Donald Trump, care acuză fără nicio dovadă de luni de zile populara rețea socială de spionaj în favoarea Chinei, a semnat mai multe decrete prin care forța ByteDance să vândă rapid activitățile TikTok de pe teritoriul american.

Locatarul de la Casa Albă a solicitat totodată ca o parte importantă dintr-o eventuală tranzacție să revină Trezoreriei americane, lucru care a suscitat critici aprinse.

Dacă nu se stabilește un acord de cumpărare înainte de 20 septembrie, platforma se va închide în SUA. La rândul său, Trump a evocat chiar data de 15 septembrie.

Aplicația a depus plângere împotriva guvernului american pentru a contesta această măsură.

„Am fi făcut schimbări semnificative pentru a asigura că serviciul respectă standardele cele mai elevate în materie de securitate, de respectarea vieții private, de siguranță și de luptă împotriva dezinformării”, a afirmat Microsoft.

La finalul lunii august, lanțul de supermarketuri Walmart a confirmat că s-a aliat cu Microsoft în negocierile cu privire la obținerea platformei de distribuire a videourilor scurte, în general umoristice sau muzicale.

Pe lângă operațiunile din SUA și activitățile din Canada, Australia și Noua Zeelandă erau puse în discuție.

Dar acest parteneriat între cele două companii gigant americane nu ar fi fost suficient.

„Ne gândim că Microsoft voia să cumpere TikTok numai cu algoritmul său principal inclus, o concesie pe care guvernul chinez și ByteDance nu vor absolut deloc să o accepte”, a remarcat Daniel Ives, analist pentru societatea de investiții Wedbush Securities.

„Având în vedere necesitatea de a obține undă verde de la Beijing după schimbarea regulilor de export de acum câteva săptămâni, zilele aplicației TikTok în SUA ar putea fi numărate”, adaugă M. Ives.

La sfârșitul lunii august, ministrul chinez al Comerțului a modificat- pentru prima dată din 2008- lista tehnologiilor supuse unor restricții sau interdicții de export.

Lista cuprinde, printre altele, tehnologii ce vizează inteligența artificială (prelucrarea datelor, recomandări de conținut etc.) care au fost de succes pentru aplicația TikTok, în care videourile se afișează pe ecranul utilizatorilor în principal în funcție de gusturile lor și mai puțin de contactele lor.

ByteDance a informat că „va respecta în mod strict” noile reguli ale Chinei, mai exact obținerea unei licențe de export de la autorități.

„Partener tehnologic”

Conform lui Ives, chiar dacă se confirmă un acord între Oracle și TikTok, este puțin probabil că acesta va prevedea cumpărarea rețelei sociale chineze.

„Oracle ar putea fi un partener tehnologic, dar vinderea sau încetarea operațiunilor americane TikTok rămâne improbabilă”, menționează expertul.

„Dacă nu există o schimbare de ultim moment, se anunță zile sumbre pentru ByteDance, aplicația TikTok din SUA fiind pe punctul de a se închide”, adaugă el.

Pe lângă faptul că reprezintă o miză diplomatică, soarta TikTokului în SUA ridică întrebări de amploare la nivel economic și social.

În luna august, aplicația, utilizată în general de către adolescenți, a ajuns să fie folosită de peste 2 miliarde de utilizatori în întreaga lume și este prezentă în mai mult de 200 țări.

În SUA, rețeaua socială a avut anul acesta 50 milioane de utilizatori în fiecare zi. Cu 800% mai mult decât în ianuarie 2018.

 

Traducere de Smaranda Teodoriu după articolul AFP preluat de France24