
Social
150 de polițiști locali din Timișoara vor să dea în judecată instituția la care lucrează. Cer sporuri de 800.000 de euro, din ultimii trei ani
Aproape jumătate din polițiștii locali din Timișoara au apelat la un avocat, pentru a-și primi sporurile de weekend, sărbători legale sau zile nelucrătoare. Acești bani nu s-au dat niciodată, deși polițiștii locali sunt funcționari publici ar avea dreptul la sporuri. Nici măcar zile libere nu primesc, susțin agenții. Oamenii s-au adresat Serviciului Juridic al Poliției Locale, însă li s-a spus că nu există temei legal pentru cererea lor. Potrivit Codului Administrativ, „pentru orele lucrate peste durata normală a timpului de lucru, în zilele de repaus săptămânal, sărbători legale ori declarate zile nelucrătoare, funcționarii publici au dreptul la recuperare sau la plata majorată”.
Polițiștii locali au apelat la un avocat și așteaptă un răspuns oficial din partea instituției.
Avocatul Alexandru Afrenie: "Reprezint aproximativ 150 de polițiști locali. Este o acțiune de recuperare de drepturi salariale. Aceștia doresc să fie plătiți de acum înainte și retroactiv pe ultimii trei ani cu privire la sporul de weekend, de sărbători legale și de zile declarate nelucrătoare de către stat. Actualmente suntem într-o fază amiabilă, prin care solicităm instituției să ne dea aceste sporuri prevăzute de statutul funcționarului public până în 2019 și odată cu intrarea în vigoare a noului cod administrativ".
Pe trei ani, suma totală care ar trebui plătită polițiștilor locali care au decis să pornească această acțiune este de aproximativ 800.000 euro. Ei cer, de asemenea, ca, de acum încolo, să primească un spor de 100% la salariul de bază, pentru zilele libere și sărbătorile legale. Banii ar trebui să fie achitați în luna următoare celei în care s-a prestat munca, dacă nu este posibilă compensarea cu zile libere plătite. Avocatul polițiștilor locali spune că plata este perfect legală. Alexandru Afrenie:
Nu s-au acordat niciodată aceste sporuri la Poliția Locală Timișoara. Este cumva anormal, având în vedere că aceștia dezvoltă o activitate alături de colegii din MAI. Lucrează în patrule mixte, iar aceștia sunt plătiți, fiind la fel ca și ei funcționari publici, iar ei nu au aceste drepturi, nu le sunt plătite. Există precedent judiciar, sunt mai multe instanțe judecătorești din țară care au dat hotărâri prin care au prevăzut aceste drepturi și aplicarea lor imediată.
Poliția Locală are termen 30 de zile să răspundă la solicitarea depusă prin avocat în data de 2 septembrie. Dacă răspunsul nu este unul pozitiv, se va ajunge în instanță, cu peste 150 de procese individuale. Conform purtătorului de cuvânt Daniela Seracin, nu pot fi date decât zile libere, dar dacă o instanță va dispune acordarea de bani, instituția va pune în aplicare hotărârea.
De-a lungul timpului, în atribuțiile de serviciu ale polițiștilor locali din Timișoara a intrat și paza unor obiective mai puțin obișnuite. Este vorba despre palmieri, panseluțe, dar și un pasaj subteran, care nu trebuia să fie desenat cu graffiti. Oamenii susțin că trebuie să-l supravegheze și pe primarul Nicolae Robu, în timpul plimbărilor sale prin centrul Timișoarei. Fac asta, spun ei, atât în civil, cât și în uniformă. Edilul șef nu a admis niciodată că este însoțit de polițiști locali.
Poliția Locală Timișoara are ocupate 358 de posturi din cele 372 prevăzute în organigramă. Directorul instituției, Dorel Cojan, este interimar din ianuarie 2014. Până acum, pentru postul său nu a fost organizat niciodată concurs. Primarul Nicolae Robu a declarat, de mai multe ori, că e foarte mulțumit de prestația acestuia și, în plus, directorii interimari ar fi mai motivați.