Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Klaus Iohannis: Am promulgat legea ce deblochează posturile din școli

iohannis.jpg

Sursa imaginii: 
site-ul Administrației Prezidențiale

Președintele României - Klaus Iohannis a anunțat, miercuri, că a promulgat legea care prevede deblocarea concursurilor pentru posturile didactice și nedidactice din școli, dar și pentru cele de asistenți și medici școlari.

Anunțul a fost făcut într-o conferință de presă la Palatul Cotroceni, în care președintele a abordat mai multe teme importante și de actualitate. Una dintre acestea a fost începutul anului școlar în condiții speciale, cauzate de pandemia de Covid-19:

„Fac un apel la directori să se adreseze atât autorităților locale, cât și inspectoratelor școlare, cerând toate resursele de care au nevoie. Mă refer la suplimentarea cu personal, inclusiv medical, acces la resurse tehnologice pentru predarea online și materiale sanitare. În sprijinul școlilor am promulgat astăzi legea prin care se deblochează concursurile pentru posturile nedidactice vacante sau temporar vacante, pentru posturile didactice auxiliare, precum și pentru asistenți medicali sau medici din unitățile de învățământ”, a declarat Klaus Iohannis.

Acesta a spus că pandemia este departe de a se fi încheiat și avertizează că sistemul sanitar nu trebuie să ajungă în situația de a gestiona pe lângă epidemia de Covid, și pe cea de gripă.

„Pandemia este încă departe de a se fi încheiat. (...) Nu ne putem permite ca sistemul sanitar să gestioneze o dublă epidemie, de gripă și de Covid-19. Să nu uităm că aceleași măsuri, masca, distanțarea, igiena mâinilor, care ne feresc de Covid, ne pot feri și de virusul gripal, precum și de alte viroze, deci ele devin cu atât mai importante în săptămânile și lunile care urmează”, a spus președintele.

Șeful statului a spus că a cerut Guvernului ca după primele două săptămâni de școală să facă o evaluare completă și să stabilească vulnerabilitățile și soluțiile necesare.

În altă ordine de idei, președintele Klaus Iohannis îi îndeamnă pe românii din străinătate să se înscrie pentru votul prin corespondență pentru că autoritățile nu au garanția că vor putea fi deschise secții de vot în toate țările pentru alegerile parlamentare.

Iohannis a spus că a fost unul dintre susținătorii votului prin corespondență, dar că atunci când a fost introdus nu s-a pus problema unei pandemii.

„Atunci când am promovat votul prin corespondență ne-am gândit că ar fi bine să aibă posibilitatea românii din diasporă să voteze în condițiile în care nu pot ajunge la secția de votare. Nu ne-am gândit atunci la o pandemie, dar iată că procedura votului prin corespondență este una foarte utilă”, a spus Iohannis.

Acesta i-a îndemnat pe românii din străinătate să se înscrie pentru votul prin corespondență.

„Aș face un apel către diapora să se înscrie pentru votul prin corespondență. Nu avem nicio garanție că se vor putea deschide secții de votare în toate țările unde avem români care doresc să voteze. Este foarte important să se înscrie, altfel, este posibil ca în unele țări să nu poată vota”, a mai spus șeful statului.