Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mașinile electrice, performerele pandemiei. Explicațiile unuia dintre protagoniștii „Electric România”

electr.jpg

Sursa imaginii: 
Wikimedia

În ciuda declinului industriei auto generat de pandemia de coronavirus, mașinile electrice continuă să câștige teren în România în raport cu cele convenționale cu motor pe combustie. Numai în acest an, peste 1000 de vehicule electrice au fost înmatriculate în țară, iar banii asigurați de stat pentru achiziția de mașini electrice s-au epuizat rapid, Executivul anunțând suplimentarea fondurilor. Ce îi face pe români să fie atât de interesați de autovehiculele electrice? Ce opțiuni de mașini electrice există pe piață și de ce este avantajos să achiziționezi un astfel de autovehicul? Sunt întrebări la care răspunde jurnalistul auto Bogdan Mirică, unul din protagoniștii așa-numitului „tur electric” ce se desfășoară în aceste zile pe șoselele țării.

Cu o mașină electrică nu faci foarte multe drumuri extraurbane

Bogdan Mirică: Piața din România a crescut fantastic când vine vorba de mașini electrice comparativ cu anul trecut. Anul acesta prezența este mult mai numeroasă. S-au lansat multe mașini electrice și la noi în România. Spre exemplu, anul ăsta a venit noul Peugeot e2008. A venit Hyundai Kona electric. A venit și noua generație a lui Renault Zoe. Renault Zoe a fost bestseller-ul mașinilor electrice la noi în Europa. De asemenea, în toamna aceasta Volkswagen a  adus noul ID3, o mașină foarte așteptată pentru care sunt deja 450 de comenzi în România. Tot anul acesta, pentru cei care țintesc o mașină electrică cu personalitate, s-a lansat și Mini Cooper S. Pentru cei care dispun de peste 100.000 de euro există Porsche Taycan și Audi e-tron sportback.

Reporter: Dacă ne referim la beneficii și părți mai puțin bune ale unei mașini electrice, ce am putea spune?

B.M: Chiar în momentul acesta facem un tur cu opt mașini electrice proaspăt lansate în România. Turul se numește Electric România. Încercăm să ne dăm seama de avantajele unei mașini electrice la noi în țară, dar și de dezavantaje. Este clar că infrastructura noastră nu a ajuns încă la maturitatea celei din Europa. Pot să vă spun că față de anul trecut când am am făcut același tur, infrastructura s-a îmbunătățit. Au apărut mai multe prize, unele chiar cu încărcare foarte rapidă, ceea ce ajută. O mașină electrică, pentru a putea fi utilizată zi de zi, trebuie să aibă acces la o astfel de încărcare rapidă. Atunci când își doresc o mașină electrică, românii trebuie să se întrebe, mai întâi, dacă au acasă o modalitate de a o încărca. Este foarte important să găsești echilibrul între nevoile tale de zi cu zi și mașina pe care o achiziționezi. O mașină electrică nu este o mașină cu care să faci foarte multe drumuri extraurbane. O mașină electrică se pretează la rularea urbană. Dacă folosim această mașină în proporție de 80% în oraș, ținta ei a fost atinsă.

De la priza normală la wallbox

Rep: Cât de ușor sau greu este să încarci o mașină? Ai nevoie de o priză specială? Cât timp ar dura încărcarea ei în fiecare zi?

B.M: Depinde foarte mult de mașina pe care o cumperi și de bateria ei. Spre exemplu, ea poate fi încărcată chiar și de la o priză de uz casnic, o priză pe care o avem cu toții acasă, în garaj sau în boxă. Totuși, timpul de încărcare este destul de mare și poate ajunge chiar la 12-13 ore, în funcție de dimensiunea bateriei. Există și posibilitatea de a monta acasă niște wallbox-uri, niște prize cu o capacitate mai mare. Cu acestea timpul de încărcare poate scădea până la 6-7 ore. Dacă avem norocul să găsim o priză rapidă, cu un anumit card, cu o anumită aplicație, plătim 40, 60, 70 de lei pentru un plin. Bateria se umple în 30-40 de minute. Deja v-am zis, există destul de multe chiar și în București și în marile orașe

Rep: În ceea ce privește autonomia, care ar fi minimul și maximul autonomiei mașinilor prezente în acest moment pe piața din România?

B.M: În acest moment cam toate mașinile electrice s-au dus undeva la 200 - 250 km autonomie, cel puțin cea anunțată oficial. Însă, în traficul real ea scade undeva la 150 km. Trebuie să știm foarte bine că iarna ar putea fi chiar mai mică decât atât. De o autonomie confortabilă vorbim dincolo de 300 - 350 km. Bineînțeles că mașinile care oferă o astfel de autonomie sunt și ceva mai scumpe. Excepția face Renault Zoe, care e o mașină accesibilă și oferă peste 350 km autonomie. De asemenea și Hyundai Kona electric oferă o autonomie destul de confortabilă și nu este foarte scumpă. Bineînțeles că vorbim despre valori de achiziție la care punem și acel bonus oferit de stat de 9.300 de euro. Fără acel bonus oferit de stat, unul dintre cele mai generoase din Europa în acest moment, mașinile electrice rămân inabordabile pentru marea masă a oamenilor din România.

Ascultă:

 
Jurnalistul auto Bogdan Mirică, despre mașinile alectrice în România