Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


În satul Humosu din județul Iași, anul școlar a început tot într-un fost salon de nunți!

scoala.jpg

În satul Humosu din județul Iași, anul școlar a început tot într-un fost salon de nunți!
Image source: 
Mihai Cojocaru, directorul școlii coordonatoare din Sirețel

În urmă cu un an RFI România atrăgea atenția asupra problemelor de la Humosu. Școala cădea peste copii și din mai anul trecut a intrat în modernizare prin PNDL. Buget aprobat cu întârziere, constructor care a abandonat schelele pentru că nu și-a primit banii la timp și apoi pandemie. Palide explicații pentru faptul că într-un an nu s-a întâmplat practic nimic la Humosu. Peste 150 de elevi vin însă cu bucurie în sălile de clasă improvizate într-un fost salon de nunți, după cum a povestit pentru RFI România, directorul școlii coordonatoare din Siretel, Mihai Cojocaru.

Directorul școlii coordonatoare din Sirețel, Mihai Cojocaru: La școala din satul Humosu a început anul școlar 2020-2021 în aceleași condiții ca anul trecut! Constructorul din cauza pandemiei nu a mai avut muncitori, s-a prelungit finalizarea lucrărilor. Copiii învață în aceleași condiții ca și anul trecut, într-un spațiu închiriat. În trei schimburi, în scenariul verde.

 

Timp de un an nu s-a făcut nimic la clădirea școlii?

Directorul școlii coordonatoare din Sirețel, Mihai Cojocaru: S-a votat foarte târziu bugetul, pe la începutul lui septembrie. Apoi a venit frigul și nu s-a putut umbla la reabilitarea clădirii. În primăvară a venit pandemia și s-au sistat lucrările. Acum sperăm ca în acest an școlar să se finalizeze lucrările.

 

Practic într-un an nu s-a schimbat nimic!

Directorul școlii coordonatoare din Sirețel, Mihai Cojocaru: Practic,nimic.Avem un spațiu închiriat în localitatea Humosu. Nu au făcut elevii naveta. Nici anul trecut,nici acum. Învață în trei schimburi. De la 7 la 19. Spațiul este închiriat de la un fost cămin al unui fost proprietar. Într-un spațiu în care se organizau nunți.Cât de cât acceptabil. L-am compartimentat acceptabil, în trei săli de clasă. Dacă făceau naveta 13 kilometri ar fi fost un abandon școlar imens din partea copiilor din Humosu.

 

Cum au fost orele online?

Directorul școlii coordonatoare din Sirețel, Mihai Cojocaru: S-a învățat online pe diferite platforme. Unii copii au avut echipamente. Cei care nu au avut, noi am făcut pachete educaționale. Șoferii celor două microbuze duceau pachetele la copiii care nu dispuneau de echipamente. Am făcut în acest timp demersuri la Consiliului Local. La începutul lui iunie s-au cumpărat 120 de tablete pentru copiii din Humosu. 624 de elvi vor primi acum tablete. În trei patru zile se termina perioada de depunere a ofertelor. În maxim două săptămâni tabletele ajung la copii. S-a luat telefonia mobilă care funcționează în zona respectivă!

 

Ce preferă copiii? Scenariul verde sau galben?

Directorul școlii coordonatoare din Sirețel, Mihai Cojocaru: Scenariul verde. Perioada asta îi responsabilizează pe copii. Sunt foarte disciplinați, respectă regulile. Lucrul rău , nu pot să interacționeze fizic. Jocurile copiilor nu sunt de la distanță.

 

Ce ați învățat ca director, ca profesor?

Directorul școlii coordonatoare din Sirețel, Mihai Cojocaru: Am învățat importanța muncii în echipă. Dacă ești departe de școală este greu să faci educație. Ca profesor, interacțiunea față în față cu elevul nu este aceeași ca la distanță. Mimica, gesturile, un zâmbet. Un zâmbet face minuni.

 

Un zâmbet prin mască?

Directorul școlii coordonatoare din Sirețel, Mihai Cojocaru: Vedem zâmbetele prin ochii copiilor. Și copiii văd zîmbetele prin ochii profesorilor. Se vede când se zâmbește!

 
Directorul școlii coordonatoare din Sirețel, Mihai Cojocaru, intervievat de Violeta Cincu