Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bilanțul Gabrielei Firea, făcut de ONG-uri: ”Patru ani la Primărie–aproape nimic”

bilant_gabriela_firea_ong_primarie_nimic.jpg

Gabriela Firea, criticată de ONG-uri (Sursa foto: Facebook/Primăria Capitalei)
Gabriela Firea, criticată de ONG-uri (Sursa foto: Facebook/Primăria Capitalei)

Trei organizații neguvernamentale au analizat prestația primarului Capitalei, Gabriela Firea. ActiveWatch, Centrul de Resurse pentru Participare Publică (CeRe) și OPTAR sunt asociații care monitorizează de ani buni activitatea municipalității bucureștene.

Una dintre chestiunile semnalate de cele trei ONG-uri în bilanțul primarului Gabriela Firea o reprezintă lipsa de transparență a Primăriei Capitalei.

Nu este însă singura problemă descoperită, explică la RFI directoarea CeRe, Oana Preda: ”În domeniul social, am văzut proiecte ici și colo, proiecte punctuale, multe dintre ele constând în vouchere, în sprijin în bani, ba pentru persoane cu dizabilități, ba pentru familii monoparentale. Deci proiecte mici, menite numai să amelioreze probleme punctuale. Nimic de ansamblu. Am văzut proiecte tergiversate și abandonate, am văzut chiar și în zona asta socială tăieri de panglică, înainte ca lucrurile să fie gata. De exemplu, numai acum câteva minute, doamna primar apărea într-un live repartizând niște locuințe sociale care nu există”.

Oana Preda precizează că lucrurile nu arată bine nici în privința mobilității urbane: ”Pe partea de mobilitate urbană iarăși nu am văzut nici o realizare. Există o strategie, de data asta foarte bună, Planul de Mobilitate Urbană Durabilă, adoptat în 2017 și care dacă ar fi fost aplicat, ar fi putut să amelioreze, dacă nu chiar să rezolve multe probleme de mobilitate ale Bucureștiului. Nici una dintre măsurile prioritare prevăzute în acest plan, deși au ajuns la termen nu a fost implementată. În schimb, tot așa, au fost tăiate niște panglici, pe niște proiecte prost executate. Și aici îmi vine în minte lărgirea Șoselei Fabrica Glucozei, unde din perspectiva mobilității, ce să zic, avem niște trotuare de 80 de centimetri, pe care pe alocuri nu poți să treci cu un cărucior, pentru că în mijlocul trotuarului e un stâlp, ai niște benzi de biciclete care se amestecă cu trotuarul și tot așa”.

 
Oana Preda, despre mandatul de primar al Gabrielei Firea