Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


COVID 19 la copii: Condițiile în care pot sta părinții cu ei în spital

spital-copii.jpg

Romania se apropie de 8000 d cazuri zilnice de infectare cu coronavirus
Romania se apropie de 8000 d cazuri zilnice de infectare cu coronavirus

Odată cu începerea școlii este de așteptat ca numărul cazurilor să crească și în rândul copiilor. Sunt spitalele pregătite? Și în ce condiții pot sta părinții cu cei mici la spital? Am stat de vorbă cu doi specialiști: Virgil Musta, șeful secției de Boli Infecțioase de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, și Cătălin Cîrstoveanu, şeful secţiei de Terapie Intensivă Nou Născuţi de la Spitalul „Marie Curie” din Capitală.

Inevitabil, începerea școlii va duce la o creștere a numărului de cazuri de COVID-19 și în rândul copiiilor.

Pentru Virgil Musta, șeful secției de Boli Infecțioase de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, îngrijorătoare nu este o eventuală creșterea a numărului de cazuri în rândul acestora, ci efectele asupra aparținătorilor, care pot dezvolta forme severe ale bolii.

De aceea, în caz de risc, copiii ar trebui ținuți acasă o perioadă, explică specialistul.

Dar ce se va întâmpla cu copiii afectați? Cei mai mulți dintre ei au făcut forme ușoare, mai spune Virgil Musta.

“Noi avem patru copii internați la ora actuală. Nu avem mulți copii. Toți sunt cu forme ușoare de boală și nu pun probleme. Am avut de la sugari de trei luni la copii de 18 ani. Am avut chiar copii cu limfoame în terapie, dar care au evoluat bine și nu au fost probleme. Acolo au fost forme ușor simptomatice. Nu am avut probleme severe la copii până în momentul de față.”

Și totuși la Matei Balș, în Capitală, erau internați 21 de copii la Terapie Intensivă, după cum anunța recent directorul Institutului, Adrian Streinu-Cercel.

Tot în această perioadă la spitalul „Marie Curie„ se discută deja despre creșterea  numărului de paturi atât în secții, cât și la ATI.

Cătălin Cîrstoveanu, şeful secţiei de Terapie Intensivă Nou Născuţi de la Spitalul „Marie Curie” din Capitală, spune că în secția pe care o conduce se așteaptă la o creștere a numărului de cazuri.

„Foarte multe gravide au SarsCov2, e un procentaj covârșitor în țările în care se monitorizează. Ca atare, va crește și numărul cazurilor de nou născuți cu SarsCov2. Sigur că discutăm de o simptomatologie care nu seamănă cu ceea ce se vede la adulți.

Noi am avut un singur caz cu o simptomatologie clară, cu infecție și cu o boală foarte gravă pe care nu puteam să o explicăm prin prisma geneticii.

Dar, vorbind și cu alți colegi care au îngrijit nou-născuți sugari ne-am lămurit că simptomele sunt simple, cel puțin în faza asta în care vedem ce se întâmplă la nivel internațional. Nu știm ce se va întâmpla mai târziu. Trebuie să fim pregătiți. Avem patru paturi pentru astfel de cazuri.

Rep: Patru paturi aveți?

C.C: Cerința a fost inițial de două paturi, apoi de patru paturi. Ca să avem cele patru paturi vom scoate alte trei paturi normale din circuit. Este imposibil să asigurăm circuit roșu separat de cel verde.

Rep: Asta înseamnă că vor fi afectați cei care nu au Covid 19...

C.C: Din nefericire asta este consecința. Nu știu ce se va întâmpla.

Dar ce se întâmplă cu copiii internați? Pot fi ei însoțiți de părinți? În anumite condiții, da, explică Virgil Musta.

Pentru copiii mici acceptăm internarea părinților. Pentru copiii mai mari, de peste șapte ani, conform legii, părinții nu se internează. Rămâne copilul singur. Nu putem introduce părintele dacă nu este SarsCov2 pozitiv împreună cu copilul care este pozitiv.

Dacă ambii membri ai familie sunt pozitivi, atunci îi internăm în același salon, iar lucrurile sunt mai simple. Lumea are posibilitatea să refuze internarea. Este dreptul lor. Dar noi facem recomandări ca dacă investigațiile și evaluarea noastră arată risc de evoluție severă să rămână în spital pentru a fi tratat.

Alte țări au stabilit la rândul lor alte reguli, explică Cătălin Cârstoveanu.

Evident că din acest punct de vedere, trebuie să fie părinții. Este normal. Dumneavoastră cum ați face? V-ați lăsa copilul singur? Sigur, sunt și anumite situații, de exemplu cum este acum în Italia. Suntem într-o situație foarte critică pentru că chirurgul nostru, profesorul Tammam, este în altă țară. A lipsit o lună și mâine trebuie să facem un transport cu trei copii în Italia, iar părinții vor intra în carantină timp de două săptămâni. Într-adevăr, copiii vor fi luați pe secție fiind urgențe și cazuri umanitare, dar părinții vor sta în carantină, chiar dacă au test Covid negativ. Alte țări au procedat altfel.

Revenind în țară, spitalele de pediatrie își fac încet, încet, loc pentru cazuri de COVID-19. Vorbim însă de puține locuri, speranța fiind că totuși cei mai mulți nu vor necesita spitalizare.

Iar acolo unde chiar e nevoie de paturi, speranța e în oameni, care pot dona, după cum amintește Cătălin Cârstoveanu.

„Noi avem un proiect. Sperăm ca peste o lună să începem să săpăm pentru extinderea secției. Poate că ne ajutați. 8844 Bine. Asta înseamnă 2 euro. Deja am strâns 600.000 de euro numai în felul acesta.

Noua structură pe care o facem are și facilități extraordinare pentru orice tip de infecție virală. Are zonă cu presiune negativă. Poate să fie izolată instantaneu. Are bloc operator, RMN și 20 de paturi. Este extraordinar că putem să o izolăm complet de secția actuală. E separată cu tuneluri UV, de ozon și tot ce vrei.”