Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


În căutarea eroilor români căzuți în Alsacia: Alexandru Bonta

monument_cimetiere_dieuze_-_photo_luca_niculescu_c.jpg

Monumentul eroilor din cimitirul Dieuze
Sursa imaginii: 
Luca Niculescu ©

Cine mai știe astăzi că Alexandru Bonta, un tânăr soldat român în vârstă de 34 de ani, și-a pierdut viața în Munții Vosgi, în Alsacia? În ce condiții a murit, care a fost parcursul său în timpul Primului Război Mondial ? El este doar una dintre victime, dintre milioanele de victime ale acestui conflict devastator.

Fiche sépulture – Base sépultures de guerre, mémoire des hommes ©

Știm că a fost căsătorit, dar a avut copii? Are vreun descendent care într-o zi se va întreba, oare ce s-a întâmplat cu acest bunic și unde l-a dus destinul său cumplit? Va fi greu pentru acesta să-i reconstruiască traseul, dar nu imposibil. După multe căutări, va descoperi că bunicul său a murit în Alsacia și că se odihnește în necropola românească din Dieuze, unde au fost transferate toate victimele din orașul în care a murit, dar va fi dezamăgit pentru că numele „eroului” nu este inscripționat pe niciun mormânt.

Și cine i-ar putea spune că mormântul cu inscripția ”Baiatu Lecu” este cel pe care îl caută? Ar pleca dezamăgit, întristat de faptul că nu s-a putut reculege la mormântul strămoșului său și totuși a fost acolo, în apropiere, poate a trecut pe lângă el fără să îl vadă, poate i-a pronunțat numele scris pe acest mormânt, fără să știe că tocmai îl numise. Aceasta este povestea tragică a mii de familii care vor să-și găsească strămoșii, dar nu au mijloacele necesare.

Extras din lista deceselor Bourg Bruche – CICR ©

Istoricul trebuie să analizeze, să verifice și să corecteze, dacă este necesar. Timpul trece și, acum mai mult ca oricând, a sosit momentul să le redăm identitatea celor uitați de Istorie: prizonierii români de război care au venit în Lorena și Alsacia pentru a-și încheia existența în circumstanțe dramatice. Le suntem datori.

Fișa PG Bonta – CICR ©

Alexandru Bonta, soldatul companiei a 8-a a Regimentului 64 Infanterie, născut în 1882 în Valea-Rea, județul Tecuci, soțul Saftei Bonta, a fost luat prizonier la 30 noiembrie 1916 la Matau și transferat în lagărul de prizonieri din Tuchola în Polonia, apoi a fost trimis în Vosgi în ianuarie 1917. A murit în Bourg-Bruche, departamentul Bas-Rhin, la 9 martie 1917, unde este înmormântat. Corpul său a fost exhumat în anii 1920 pentru a fi îngropat din nou în necropola națională Dieuze din Lorena. Mormântul său poartă inscripția Baiatu Lecu.

Oricine cunoaște descendenți ai acestui erou este rugat să ne ne contacteze la adresa de mail [email protected] sau pe pagina de Facebook / RFI România

Mulțumim pentru ajutorul acordat în găsirea descendenților.

 

Articol de Christophe Woehrle, doctor în istorie contemporană

Traducere: Anda Costiuc