Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus: Suedezii acuză autoritățile că i-au sacrificat pe bătrâni

suedia.png

Sursa imaginii: 
France24

După ce a atras atenția întregii lumi pentru că nu a impus nici măsuri de izolare și nici de protecție, cum ar fi purtarea unei măști, Suedia este acum criticată sever de proprii cetățeni pentru gestionarea pandemiei Covid-19. Oamenii se întreabă dacă autoritățile au luat măsurile necesare pentru a proteja vârstnicii, ale căror familii acuză guvernul că le-a lăsat să moară.

 

 

„Unchiul meu a fost ca un tată pentru mine. De aceea, astăzi lupt pentru el ", spune Juliana Jihem pentru France 24. Unchiul ei, Moïse, care suferea de demență, a murit de coronavirus într-un azil de bătrâni la vârsta de 72 de ani.

Familia sa a depus o plângere în care se arată că pacientul nu ar fi primit îngrijirea necesară „L-am sunat pe unchiul ei pe FaceTime și se vedea că personalul de îngrijire din spatele lui nu purta nici măști nici mănuși”, a spus Peter Jihem, soțul Julianei.

„Am impresia că au sacrificat bătrânii și acest lucru este inacceptabil, pentru că toată lumea ar fi trebuit să aibă șansa de a supraviețui”, conchide Juliana.

În Suedia, pandemia Covid-19 a ucis 5800 de persoane, dintre care jumătate persoane internate în căminele de bătrâni.

Autoritățile suedeze spun că protocoalele au fost respectate, dar mai mulți medici nu ezită să critice strategia guvernului. „Nici măcar nu au încercat să salveze bătrânii”, spune Anders Vahlne, virolog la Institutul Karolinska. "Le-a fost foarte teamă că unitățile de terapie intensivă vor fi copleșite și că nu vor putea salva tinerii grav bolnavi. Cred că au fost prea duri în selectarea pacienților."

 

Traducere de Anda Costiuc după France24