Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cărți și manuscrise vechi în valoare de 2,5 milioane de lire sterline, furate din Londra, găsite în județul Neamț

carti_furate.jpg

Cărți și manuscrise vechi în valoare de 2,5 milioane de lire sterline, furate din Londra, găsite într-o localitate din județul Neamț
Sursa imaginii: 
politiaromana.ro

Mai multe cărţi şi manuscrise vechi, în valoare de peste 2,5 milioane de lire sterline, care ar fi fost furate din Londra, au fost găsite în judeţul Neamţ, în urma cooperării judiciare internaţionale cu autorităţile din Marea Britanie şi Italia, anunţă Poliţia Română.

Cărţile includ opere din secolul al XVII-lea ale astronomului italian Galileo Galilei şi ale omului de ştiinţă Isaac Newton, precum şi ale pictorului spaniol Francisco Goya.

Potrivit Poliţiei Române, în 16 septembrie, poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale din Poliţia Română şi procurorii DIICOT - Structura Centrală, cu sprijinul I.P.J. Neamţ, au făcut o percheziţie domiciliară în judeţul Neamţ, în baza unui ordin european de anchetă emis de autorităţile judiciare din Marea Britanie.

 Ca urmare, au fost descoperite mai multe obiecte de patrimoniu, respectiv cărţi şi manuscrise vechi, despre care există indicii că ar fi fost sustrase din Anglia, în perioada 2017-2019. 

 "Bunurile de patrimoniu fuseseră sustrase în ianuarie 2017, în Feltham, Londra. Cărţile, care includ opere din secolul al XVII-lea ale astronomului italian Galileo şi ale lui Isaac Newton, precum şi ale pictorului spaniol din secolul al XVIII-lea Francisco Goya au o valoare totală de peste 2,5 milioane de lire sterline. Acestea opere sunt de importanţă internaţională şi sunt de neînlocuit", arată IGPR.

 Persoanele bănuite de comiterea faptelor sunt arestate preventiv în Anglia.

 Activităţile au fost derulate în cadrul unei echipe comune de anchetă (JIT BROOKS), constituite între autorităţile judiciare din România, Anglia şi Italia, iar ancheta s-a desfăşurat sub egida EUROJUST, cu sprijinul EUROPOL.