Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Madridul în pragul colapsului

graffiti.jpg

Începând de astăzi, peste 850.000 de persoane din regiunea Madrid vor trebui să respecte noi restricții în carantină.
Începând de astăzi, peste 850.000 de persoane din regiunea Madrid vor trebui să respecte noi restricții în carantină.
Sursa imaginii: 
Pixabay (ilustrație)

Madridul a devenit deja cea mai afectată regiune de noul val al pandemiei. Este practic epicentrul crizei sanitare în Uniunea Europeană.  Doar vineri, conform datelor furnizate de Ministerul Sănătății, în Comunitatea Madrid s-au diagnosticat aproape 3500 de noi cazuri de coronavirus, o treime din totalul înregistrat în întreaga Spanie.

Situația din Madrid este privită cu multă îngrijorare în regiunile învecinate. Președintele din Castilla-La Mancha avertiza zilele trecute că Madridul este deja „o bombă radioactivă virală” scăpată din mână.

Situația din spitalele din Madrid este mai mult decât îngrijorătoare. Medicii de familie avertizează că sistemul sanitar din capitala Spaniei se află în pragul colapsului și că sunt necesare măsuri urgente și radicale. Aproape 40% din paturile din secțiile de terapie intensivă sunt ocupate deja de pacienții infectați cu Covid 19. În spitalele din Comunitatea Madrid sunt internați peste 3.000 de contagiați, ceea ce forțează externarea celorlalți pacienți și anularea intervențiilor chirurgicale programate. 

Este adevărat ca nu lipsește material sanitar, dar sistemul medical spaniol se confruntă cu o acută lipsă de personal, care poate provoca o stare de haos asemănătoare cu cea din primăvară.

În cartierele periferice ale Madridului, în fața centrelor sanitare, spaniolii așteaptă la lungi și obositoare cozi pentru a fi primiți de medicii de familie.  Se fac multe teste pentru a urmări răspândirea epidemiei, dar se așteaptă peste o săptămână pentru a primi rezultatele. Sindicatele și asociațiile profesionale reclamă lipsa de cadre medicale și amenință cu organizarea unei greve până la sfârșitul lunii. 

Premierul Pedro Sanchez a lăsat gestionarea crizei sanitare în mâna guvernelor regionale, cărora, de altfel, le corespunde de drept această competență, dar autoritățile locale par depășite de situație. Isabel Diaz Ayuso, Președintele Comunității Madrid, a cerut deja intervenția guvernului central, după ce a fost una dintre principalele voci critice cu politica de carantină din primăvară.

Președintele Comunității Madrid a devenit ținta tuturor criticilor după ce, săptămâna trecută, afirma că modul de viață al emigranților a dus la recrudescența epidemiei. Controversată afirmație care nu a făcut decât să provoace un val de critici din partea societății civile, a asociațiilor de emigranți și a populației din cartierele limitrofe ale capitalei spaniole. 

Vineri, guvernul regional a luat în extremis măsuri de restricționare a circulației persoanelor, impunând carantina în zonele unde incidența epidemiei este maximă.

Începând de luni, peste 850.000 de persoane din regiunea Madrid vor trebui sa respecte noi restricții în carantină. Madridul este împărțit în așa numite zone sanitare (286 de zone), iar începând de luni 36 de zone vor intra în carantină, zone în care incidența de contagiune depășește 1.000 de cazuri de infectați la 100.000 de locuitori.  Încă o măsură controversată care a stârnit multe proteste din partea partidelor de stânga și a populației, care a ieșit în stradă pentru a o denunța ca fiind segregaționistă. În acest sfârșit de săptămână au avut loc demonstrații în zonele afectate, pentru a cere măsuri de îmbunătățire a sistemului sanitar.

Noile zone de carantină, alese de autoritățile din Madrid, coincid cu districtele sărace din periferia capitalei spaniole, cartiere unde în apartamente mici, uneori sub 50 de m2, trăiesc înghesuite două sau mai multe familii. 

Respectarea acestor noi măsuri de carantină va fi asigurată de poliția locală care va patrula pe străzi și va face controale aleatorii. Nerespectarea acestor măsuri va fi penalizată cu amenzi de până la 600 de euro.

Luarea acestei decizii a fost criticată, nu doar pentru aspectul segregaționist ci și pentru minima eficiență. Într-o conferință de presă, consilierul de sănătate din Madrid, Enrique Ruiz Escudero,  declara că dacă aceste măsuri nu sunt eficiente și „este necesar, în cele din urmă se va închide întreg Madridul”, măsură pe care Pedro Sanchez o vede deocamdată foarte puțin probabilă. Astăzi premierul spaniol se va întâlni cu președintele Comunității Madrid, tocmai  pentru a studia luarea unor noi măsuri care să poată frâna răspândirea noului val al pandemiei.

 

 
Mugur Chiujdea despre Madrid în pragul colapsului