Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


România nu mai e demult lider european la infectări – iar vestea este una proastă

covid_europa.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Au trecut demult zilele în care România ocupa poziții de lider european în materie de dinamică a infecțiilor cu coronavirus. Epidemia se reambalează pe cuprinsul Europei, ceea ce este, evident, o veste proastă pentru toată lumea.

Franța înregistrează 13.000 de infectări zilnic. Cu peste 4.400 de cazuri raportate sâmbătă, Marea Britanie se află în fața unui inevitabil al doilea val al epidemiei, așa cum a declarat chiar premierul Boris Johnson. Acesta nu a exclus posibilitatea recurgerii la un nou blocaj general pentru întreaga țară, ca „ultimă linie de apărare”.

Între timp, au intrat în vigoare noi restricții pentru două milioane de locuitori din nord-estul Angliei, inclusiv interzicerea întâlnirilor private și închiderea localurilor și a altor forme de divertisment la ora 10 seara.

Amenzile pentru nerespectarea regulilor pot ajunge și la până la 10.000 de lire sterline, a anunțat guvernul sâmbătă.

În Germania, sâmbătă se înregistrau aproape 2.300 de noi cazuri și mai multe evenimente publice din landul Renania de Nord-Westfalia au fost anulate.

Peste 11.000 de cazuri zilnice se înregistrează și în Spania, regiunea capitalei Madrid fiind din nou cea mai afectată. Autoritățile din regiunea Madrid au anunțat noi restricții de circulație începând de astăzi.

Oamenilor li se va permite ieșirea pentru activități esențiale, cum ar fi mersul la școală sau la serviciu ori îngrijirea persoanelor aflate în întreținere. Adunările sunt permise doar cu cel mult șase persoane, iar parcurile publice vor rămâne închise. Capacitatea magazinelor și a altor unități comerciale este limitată la 50%, iar ora de închidere va fi 22:00, cu excepția farmaciilor și benzinăriilor.

Belgia, o țară cu 11 milioane de locuitori, depășise vineri plafonul de 2.000 de noi cazuri zilnic. Cu peste 100.000 de îmbolnăviri de la începutul pandemiei, Belgia este una dintre țările europene cel mai grav lovite.

Situația se deteriorează și în vecina Ungaria. Și aceasta deși autoritățile de aici reușiseră să țină situația sub control în ultimele luni, chiar dacă luaseră de curând măsura reînchiderii frontierelor, cu excepția cetățenilor din Grupul Vișegrad și a celor aflați în tranzit, pe trasee bine stabilite.

Duminică, autoritățile sanitare de la Budapesta raportau depășirea plafonului de 1.000 de infectări zilnice, într-o țară cu o populație cu puțin sub 10 milioane de locuitori.

În Israel, după o perioadă cu rezultate încurajatoare, guvernul s-a văzut nevoit să reinstituie carantina strictă.

Autoritățile din capitala greacă Atena au luat decizia reînchiderii cinematografelor recomandând, de asemenea, munca de la distanță oriunde este posibil. Noi măsuri de protecție au fost luate și în izolata Islandă – începând de vineri, barurile și discotecile rămân închise timp de patru zile pe săptămână.

Toate acestea arată că indiferent de măsurile luate în prima parte a pandemiei, de rezultatele bune obținute în lunile de vară, virusul revine amenințător. De-a lungul și de-a latul Europei, autoritățile se tem pentru ceea ce se poate întâmpla în această toamnă.

Un virus care nu cunoaște frontiere, care speculează orice greșeală și care ne va da în continuare bătăi de cap până când, cine știe, un vaccin eficient va pune capăt crizei.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Eurocronica din 21 septembrie 2020