Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Corespondenta RFI în R.Moldova, nominalizată la Premiul Național de Etică și Deontologie Jurnalistică 2020

valeria.jpg

Sursa imaginii: 
RFI/Eduard Vasilică

Corespondenta RFI în R.Moldova, Valeria Vițu, a fost nominalizată la Premiul Național de Etică și Deontologie Jurnalistică, ediția 2020, alături de alți 8 jurnaliști și 11 redacții. Consiliul de Presă de la Chișinău anunță că publicul poate vota pentru candidații preferați pe https://mediaforum.md/ro/lista_candidatilor. Votul publicului are un caracter de recomandare și va avea ponderea de 25% în votul cumulat al publicului, experților și membrilor Consiliului de Presă. De mai bine de 10 ani, Valeria Vițu este corespondenta RFI în R.Moldova, iar în 2016, a fost desemnată cea mai bună jurnalistă a anului, categoria Radio, la Gala Clubului de Presă. 

Premiul Naţional de Etică şi Deontologie jurnalistică a fost instituit de Consiliul de Presă din Republica Moldova, în anul 2015, pentru promovarea jurnalismului etic și recunoașterea meritelor profesioniștilor media în acest domeniu, iar câştigătorul este desemnat anual în rezultatul unui concurs cu participarea consumatorilor de produse mass-media, a experţilor şi a membrilor Consiliului de Presă.

Până la 15 septembrie 2020, redacțiile din R. Moldova s-au putut autopropune pentru acest Premiu ca instituție media, dar au putut nominaliza și candidaturile unor colaboratori ai redacției. Dreptul de a propune candidaturi l-au avut și consumatorii de media, instituțiile, organizațiile, companiile, asociațiile obștești, și un grup de experți, constituit de Consiliul de Presă.

Consiliul de Presă a examinat toate propunerile și a admis la ediția din acest an a concursului 11 instituții mass-media și 9 jurnaliști și jurnaliste, inclusiv pe corespondenta RFI, Valeria Vițu. În concurs mai găsim portaluri de știri printre care Moldova.org, Agora.md, Newsmaker, Oamenisikilometru, proiectul media Cu Sens, Radio Chișinău, TVR Moldova, dar și jurnaliști de la Ziarul de Gardă, Radio Europa Liberă, TV8.

Potrivit regulamentului concursului, până pe 31 octombrie 2020, candidații vor fi evaluați de către public prin intermediul platformei online MediaForum.md. Astfel, vizitatorii platformei pot acorda de pe un singur cont în rețelele de socializare cel mult 10 puncte pe săptămână pentru cel mult 4 instituții media candidate, după algoritmul 4 - 3 - 2 - 1.

În aceeași perioadă, candidații vor fi evaluați și de către membrii Grupului de experți și de către membrii Consiliului de Presă, care vor acorda fiecărui candidat până la 10 puncte, în funcție de aprecierea calității jurnalismului și respectării normelor deontologice jurnalistice și aplicând criteriile stabilite în Regulamentul concursului.

La ultima etapă a concursului, va fi totalizat punctajul cumulativ al candidaților, în care 25% îl va constitui votul public, iar 75% - votul experților și al membrilor Consiliului de Presă. Decizia finală va fi luată de membrii Consiliului de Presă care nu sunt în conflict de interese în raport cu candidații, iar Premiul va fi înmânat în cadrul Forumului Mass-Media 2020 care va avea loc la sfârșitul lunii noiembrie 2020.

În calitate de organizator, Consiliul de Presă poate decide să nu acorde Premiul niciunui candidat dacă va considera că în acest an instituţiile mass-media și jurnaliștii candidați nu merită Premiul.

În anii precedenţi, câştigători ai Premiului Național de Etică şi Deontologie jurnalistică au fost desemnaţi Biroul din Chişinău al postului de radio Radio Europa Liberă, portalul Anticoruptie.md, săptămânalul Ziarul de Gardă, săptămânalul SP din Bălți și postul de televiziune TV8.

Începând cu ediția 2020, la concurs pot participa nu doar redacțiile instituțiilor mass-media, dar și jurnaliști sau jurnaliste. 

Premiul Național de Etică şi Deontologie jurnalistică este oferit cu sprijinul Programului Mass-Media al Fundației Soros-Moldova.