Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


CEDO vs România în tematica LGBT: 1 – 0

lgbt.jpg

Bucharest Pride 2019
Image source: 
Bucharest Pride 2019

Comisarul pentru Drepturile Omului din cadrul CEDO arată că ”absența recunoașterii pentru cuplurile de același sex constituie discriminare pe motive de orientare sexuală.” La RFI directoarea executivă a Asociației Accept este încrezătoare că “în următorii doi ani vom vedea o reglementare a parteneriatului civil în România.”

21 de cupluri formate din persoane de același sex au dat în judecată statul român la CEDO, solicitând instanței de la Strasbourg să impună României reglementarea parteneriatului civil pentru a-și apăra drepturile și a demostra că acestea le sunt încălcate. În lipsa acestei legislații, aceste persoane nu pot accesa nicio formă legală de recunoaştere şi de protecţie a familiei lor.

Cauza a fost comunicată României în ianuarie 2020. Statul român va trebui să depună în curând un punct de vedere.

Pas important pentru cuplurile LGBT din România

Dunja Mijatovic și-a publicat, luni, observațiile scrise cu privire la cazul Florin Buhuceanu și Victor Ciobotaru împotriva României și la celelalte cazuri, care se referă la absența unui cadru legal pentru recunoașterea relațiilor stabile de același sex în România.

“Cuplurile de același sex cu sau fără copii fac parte din bogata diversitate a familiilor care alcătuiesc societățile noastre, indiferent dacă un stat le recunoaște sau nu" scrie Comisarul pentru Drepturile Omului din cadrul CEDO.

Oficialul subliniază că în absența unei astfel de recunoașteri cuplurilor formate din persoane de același sex li se interzice să se bucure pe deplin de dreptul la viață privată și familie, așa cum este garantat în Convenția Europeană a Drepturilor Omului, la articolul 8. De asemenea, comisarul a mai subliniat că statele trebuie să asigure cuplurilor de același sex recunoaștere civilă și nedescriminatorie, în conformitate cu jurisprudența Curții.

“Este o intervenție unică”, spune la RFI Teodora Ion Rotaru, directoare executiva la Asociatia Accept.

Asociația Accept: În următorii doi ani vom vedea o reglementare a parteneriatului civil în România


Bucharest Pride 2019
Image source: 
credit foto Wizard Jeremy

Demersul comun făcut de juriștii Asociației Accept a fost început pentru a demonstra că România nu respectă viața privată și de familie pentru cuplurile de același sex, obligație sub articolul 8 din convenția europeană a drepturilor omului și că face acest lucru din rațiuni discriminatorii încălcând astfel articolul 14, explică la RFI Teodora Ion Rotaru.

“Această intervenție este foarte importantă pentru că arată un parcurs foarte clar. Consiliul Europei, ca organism internațional format din 47 de state membre, se îndreaptă din ce în ce mai puternic către o uniformizare a modului în care sunt recunoscute și protejate cuplurile de același sex din toate aceste țări”, explică directoarea executivă a Asociației Accept.

Ce se întâmplă în continuare?

Deciziile CEDO sunt obligatorii pentru instanțele și autoritățile din România. “Odată ce va exista o decizie, Guvernul României va avea datoria să ia toate măsurile de ordin legal ca să reglementeze o formă de protecție pentru cuplurile de același sex: acces la parteneriat civil sau la o altă instituție care să creeze egalitatea totală a drepturilor între familiile de același sex și familiile heterosexuale. Această decizie nu este una opțională”, explică Teodora Ion Rotaru.

Ce drepturi va aduce parteneriatul civil pentru cuplurile de același sex?

“Odată ce România va rezolva această situație de discriminare, oamenii care se află în relații vor avea aceleași drepturi ca și familiile heterosexuale. Sunt drepturi de bază necesare mai ales în situații dificile, explică directoarea Asociației Accept: “o persoană gay la decesul partenerului va putea ridica trupul persoanei iubite de la morgă ca să se ocupe de înmormântare. În momentul în care există o criză de sănătate acești oameni pot lua decizii medicale unul pentru celălalt sau își pot vizita partenerul la spital, ceea ce acum e imposibil. În cazul unui deces în acest moment o persoană nu poate moșteni legal bunurile acumulate împreună”, detaliază directoarea executivă a Asociației Accept.

30 de state membre ale Consiliului Europei oferă în prezent recunoașterea legală a cuplurilor de același sex, într-o formă sau alta.

 
Teodora Ion Rotaru, Asociația Accept: În următorii doi ani vom vedea o reglementare a parteneriatului civil în România