Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


India: În ciuda pandemiei, Taj Mahal se redeschide pentru turiști

Taj Mahal, monument emblematic al Indiei, s-a redeschis pentru turiști la începutul acestei săptămâni, după ce a fost închis în ultimele 6 luni din cauza pandemiei. Țara încearcă să revină la o oarecare normalitate, în ciuda creșterii numărului de contaminări...

India, cu 1,3 miliarde de locuitori, are mai mult de 5,4 milioane de cazuri de coronavirus, fiind a doua țară cea mai afectată din lume după Statele Unite și înregistrând în fiecare zi aproape 100.000 de cazuri noi.

În urma măsurilor de izolare impuse la sfârșitul lunii martie, și a celor de relaxare din luna iunie, zeci de milioane de oameni au rămas fără un loc de muncă, prin urmare prim-ministrul Narendra Modi nu dorește să preia exemplul țărilor care reintroduc restricțiile.

"Foarte mulți oameni și-au pierdut slujbele în timpul izolării. Toți au suferit foarte mult și este timpul ca țara să se redeschidă complet", a declarat pentru AFP Ayub Cheikh, un cetățean de 35 de ani, care lucrează într-o bancă și care a venit să viziteze monumentul cu soția și copilul lor. "Nu ne este frică de virus. Dacă trebuie să ne infecteze, ne va infecta oricum."

Construit în secolul al XVII-lea în nordul Indiei, în Agra (aproximativ 180 km sud de New Delhi), acest mausoleu din marmură albă este cel mai vizitat monument din țară, cu 7 milioane de vizitatori în fiecare an.

Purtarea unei măști și distanțarea fizică sunt absolut necesare susțin autoritățile. Vizitatorii nu au voie să atingă marmura, iar faimoasa bancă unde de obicei se făceau fotografii a fost învelită în plastic, astfel încât să poată fi dezinfectată în mod regulat, fără a o deteriora.

 

5.000 de vizitatori pe zi

Numărul de vizitatori a fost plafonat la 5.000 pe zi - un sfert din frecvența obișnuită - în două intervale orare, biletele fiind rezervate online.

„Foarte mulți oameni depind de Taj Mahal pentru a trăi”, observă un oficial local, Satish Joshi.

„Coronavirusul este peste tot”, notează o spaniolă, Ainhoa Parra, care locuiește în Delhi - vizele turistice internaționale rămân suspendate -. "Luăm toate măsurile necesare. Trebuie să fim atenți, dar dacă trebuie să fim infectați, vom fi."

Aceste măsuri nu sunt respectate neapărat peste tot în țară, în special în zonele rurale unde contaminarea crește.

„În India, dar și în întreaga lume, oamenii s-au săturat de măsurile extreme luate pentru a contracara expansiunea coronavirusului”, explică pentru AFP Gautam Menon, profesor de fizică și biologie la Ashoka University, care se așteaptă la o creștere a cazurilor.

Mulți experți estimează că numărul cazurilor din India, în ciuda testării zilnice a mai mult de un milion de oameni, depășește cu mult cifrele oficiale. Același lucru este valabil și pentru numărul de decese (peste 86.000 în prezent), dintre care multe nu sunt înregistrate corect, chiar și în perioadele normale.

Există totuși o anumită rezistență față de măsurile de relaxare impuse de guvern.

Școlile au fost redeschise luni pentru elevii cu vârste cuprinse între 14 și 17 ani, dar mai multe state cred că este prea devreme.

Unele școli și unii părinți refuză acest lucru. La o școală rurală din Assam (nord-est), doar opt elevi din 400 s-au prezentat la cursuri luni dimineață.

 

Traducere de Anda Costiuc după France24