Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Autostrada Transilvania: S-a semnat contractul pentru un nou tronson

semnare_cj.jpeg

Image source: 
Bianca Pădurean / RFI / Cluj

Premierul Ludovic Orban și ministrul Transporturilor, Lucian Bode, au semnat la Cluj contractul pentru un nou tronson din autostrada Transilvania. Este vorba despre sectorul Nădășelu-Zimbor.

Semnarea contractului pentru proiectare și execuție a sectorului de autostradă Nădășelu- Zimbor a avut loc în mod festiv, în public. 

Contractul a fost semnat, sub camerele de luat vederi și aparate foto de premierul Ludovic Orban, de ministrul Transporturilor, Lucian Bode și de reprezentatul companiei care a câștigat licitația de proiectare și execuție. CNAIR a desemnat drept câștigător al licitaţiei pentru execuţia celor 30 de kilometri de autostradă dintre Nădăşelu şi Zimbor o companie românească din Bacău.

Celalate sectoare din Autostrada Transilvania de la Zimbor pâna la graniță vor intra în licitare în  luna noiembrie a acestui an.

Autoritățile spun că în următorii ani vom putea circula pe Autostrada Transilvania de la Ungheni la Borș, pe o distanță de peste 200 de kilometri. 

La începutul lunii septembrie, ministrul Bode anunța că ultimele două secţiuni din Autostrada Transilvania, din cele 10 sunt în pregătire pentru lansarea procedurii de achiziţie pentru proiectare şi execuţie. Este vorba despre tronsonul Poarta Sălajului - Zalău - Nuşfalău, de 41 de kilometri, inclusiv tunelul pe sub Meseş, cu un termen de depunere a ofertelor de până în 16 noiembrie 2020. Tronsonul Suplacul de Barcău - Chiribiş este de asemenea scos la licitaţie, iar pentru cei 26 de kilometri oferte se pot depune până pe 23 noiembrie 2020.

Panglica pentru începerea lucrărilor la Autostrada Transilvania a fost tăiată, tot în campanie electorală, în anul 2004. De atunci, această parte din Autostrada A3, care traversează Transilvania a fost făcută pe bucăți mici și foarte mici.

În 1 decembrie 2009 au fost dați în folosință primii kilometri din această autostradă, între Câmpia Turzii și Gilău. Lungimea totală planificată a autostrăzii este de 584 km.