Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Decizie: Noi localități din România unde se poate ieși cu doi ani mai devreme la pensie, fără penalizări

zzzz_pens.jpg

Localitățile Victoria şi Făgăraş ( jud. Braşov), Galaţi, Ciulniţa (jud. Ialomiţa) şi Brazi şi Ploieşti (din jud. Prahova) au intrat pe lista unde oamenii se pot pensiona anticipat, fără penalități.
Image source: 
Alex Olaru / RFI Romania

A fost extinsă lista localităților din România unde oamenii pot ieși mai repede la pensie. După intrarea în vigoare a Legii nr. 207/2020, cea care acordă facilități persoanelor care locuiesc în zone poluate, lista cu localitățile unde se poate ieși la pensie cu doi ani mai devreme, fără penalități, a fost revizuită a doua oară.

Localitățile Victoria şi Făgăraş ( jud. Braşov), Galaţi, Ciulniţa (jud. Ialomiţa) şi Brazi şi Ploieşti (din jud. Prahova) au intrat pe lista ceneficiarelor prevederilor legii. Astfel, persoanele care locuiesc acolo și pe o rază de 8 km de cel puțin 30 de ani, pot ieși cu doi ani mai repede la pensie:

(5) Persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluare din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate, de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic, a prelucrării ţiţeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a ţiţeiului parafinos şi neparafinos, a distilării ţiţeiului în vederea producerii păcurii şi a uleiurilor, respectiv în localităţile Baia Mare, Călăraşi, Copşa Mică, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Târgu Mureş, Târnăveni, Turnu Măgurele, precum şi în localităţile Aninoasa, Baia de Criş, Băiţa, Brad, Călan, Certej, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăştie, Petrila, Petroşani, Şoimuş, Teliuc, Uricani, Veţel, Vulcan din judeţul Hunedoara, localităţile Abrud, Baia de Arieş, Lupşa, Roşia Montană şi Zlatna din judeţul Alba, localităţile Victoria şi Făgăraş din judeţul Braşov, localitatea Galaţi din judeţul Galaţi, localităţile Ciulniţa şi Slobozia din judeţul Ialomiţa, localităţile Brazi şi Ploieşti din judeţul Prahova, localităţile Iacobeni şi Vatra Dornei din judeţul Suceava, localităţile Margina, Nădrag şi Tomeşti din judeţul Timiş, localităţile Berbeşti şi Râmnicu Vâlcea din judeţul Vâlcea, pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin. (4).” - se arată în lege.

Legea prevede că pentru a beneficia de aceste facilităţi, persoanele trebuie să fi locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate, în localitățile respective sau pe o rază de  8 km în jur.