Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"După alegeri, creșterea numărului de cazuri va închide școli și va băga în carantină orașe"

Federația Asociațiilor de Părinți propune autorităților să modifice regulile de organizare a școlilor și grădinițelor în perioada pandemiei. Printre schimbările cerute se numără posibilitatea ca elevii și profesorii să interacționeze, iar elevilor care nu vor să poarte mască să li se dea posibilitatea să învețe de acasă. Experții în sănătate publică avertizează că 12% dintre profesorii în vârstă de peste 30 de ani pot ajunge la terapie intensivă dacă se infectează cu coronavirus. Pe măsură ce crește numărul de cazuri se vor închide școli, se vor închide orașe, vor intra în carantină pentru 2-3 săptămâni până scade rata de infecție, spune Răzvan Cherecheș, profesor universitar de Sănătate Publică la Universitatea Babeș-Bolyai.

Președintele Federației Asociațiilor de Părinți, Iulian Cristache, este de părere că ar trebui să aibă dreptul la educație online familiile care "nu vor să supună copilul la acel chin de a purta masca pe față". Soluția propusă este un compromis în contextul claselor foarte aglomerate: "Nu putem susține să ne trimitem copiii în școală și să renunțăm la mască. Deci noi nu avem cum să stăm 35 de inși într-o sală de curs, fără mască, și să crească riscul de infectare la nivelul sistemului de învîțământ. Vorbim de 3 milioane de elevi. Nu ne jucăm".

O altă cerere a părinților vizează interacțiunea dintre copii și profesori. Propunerea trimisă ministerelor Educației și Sănătății este ca profesorii să poată corecta un caiet în clasă și să meargă printre bănci, elevii să iasă la tablă. "Mă refer în special la nivel de învățământ primar, acolo unde profesorii trebuie să vină să învețe copilul care este poziția corectă față de caiet, să pună mâna pe stilou și împreună să-l învețe să facă bastonașe. (...) Care-i diferența între un învățământ față în față cu acea distanțare și un învățământ online care practic este același lucru?" se întreabă Iulian Cristache.

Președintele Federației Asociațiilor de Părinți spune că nu-i poate educa pe părinții, bunicii, care se înghesuie la porțile școlilor, dar că și în acest caz autoritățile ar putea face ceva: "Noi am colicitat ca părintele, la grădiniță să aibă posibilitatea să intre în curtea școlii, într-un spațiu delimitat, cu distanțarea necesară. Dacă tu ții 100 de părinți la școală pe un trotuar care are 10 metri lungime și 2 metri lățime, până la urmă nici ei nu au ce să facă. Sunt obligați să iasă în stradă sau să se desfășoare, să aștepte copilul până la 1 km, dacă s-ar păstra distanța".

Răzvan Cherecheș, profesor universitar de Sănătate Publică la Universitatea Babeș-Bolyai, avertizează că interacțiunea dintre elevi și profesori poate fi periculoasă pentru cei din urmă.
"O parte dintre propunerile părinților au sens și sunt legate mai degrabă de capacitatea administrativă a școlii cum ar fi suplimentarea personalului, asigurarea unei tehnologii care să permită educația online pentru cei care sunt absenți din motive de izolare. Alte propuneri fac mai puțin sens. Soliciți ca profesorul să trebuiască să se deplaseze în fața elevilor, îi pui pe profesori la risc. Elevii și copiii nu au un risc major pentru simptome moderate sau severe, dar profesorii da. Profesorii peste 30 de ani au șanse ca 12 din 100 să ajungă internați la tearpie intensivă".

Răzvan Cherecheș avertizează că de săptămâna viitoare vom vedea efectele începerii școlii. "Poliția locală este prezentă la 30 de metri distanță și nu dă nicio amendă pentru nepurtarea măștii sau purtarea incorectă a măștii în spații publice aglomerate. Aicea de fapt, avem de-a face cu o decizie a Guvernului care a decis să nu impună purtarea măștii și să dea amenzi, se dau avertismente doar, ceea ce îi face pe oameni să fie foarte relaxați în purtarea măștii. Degeaba respectăm regulile în interiorul școlii, dacă în exterior suntem suspuși unor reguli populiste care să nu afecteze intenția de vot, dar care pun populația la risc".

Nouă județe și Capitala au vulnerabilitate ridicată legată de epidemia de COVID-19, care este pe un trend ascendent în 15 județe, conform Institutului Național de Sănătate Publică.
Răzvan Cherecheș le reproșează autorităților că nu au pregătit deloc începerea școlilor: "În direcțiile de sănătate publică personalul ar trebui cel puțin triplat ca să fie suficiente persoane ca să sune. Să ne gândim așa: să zicem că în județul Cluj sunt 100 de cazuri noi. Fiecare dintre ei are în medie 4-5 contacți pe care i-au expus în perioada anterioară. Înseamnă 600 de persoane care trebuie sunate, controlate, oferit consultanță la telefon. Școlile ar trebui să aibă un protocol foate clar de răspuns. Și aicea ordinul acela comun e tăiat din topor (n.red. al ministerelor Educației și Sănătății). Nu explică clar ce faci dacă ai un caz confirmat. Cum identifici persoanele expuse tu, că degeaba suni la DSP și zici <am un copil confirmat. ce să fac mai departe?>. DSP-ul nu face față să sune cazurile care sunt internate în spital și contacții lor".
În opinia profesorului Răzvan Cherecheș, "pe măsură ce crește numărul de cazuri se vor închide școli, se vor închide orașe, vor intra în carantină pentru 2-3 săptămâni până scade rata de infecție. După care se va relaxa din nou. Și așa o să o tot ținem, înainte și-napoi, până când o să apară vaccinul".