Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Spania nu mai permite telemunca decât pe banii firmei

telemunca.jpg

Image source: 
rfi.fr

Guvernul spaniol a hotărât, prin ordonanță de urgență, că angajatorii trebuie să plătească toate costurile legate de telemuncă, inclusiv utilităţile, echipamentele sau consumabilele necesare angajaților.

Guvernanții de la Madrid vor ca persoanele care lucrează de la distanţă să aibă aceleaşi drepturi ca şi angajaţii care se prezintă fizic la locul de muncă.

Prin urmare, ordonanţa anunţată de cabinetul socialistului Pedro Sanchez impune obligaţia angajatorilor de a stabili un orar de muncă şi un program de odihnă care să nu fie perturbat de conexiunile constante prin Whatsapp sau email.

Noua lege nu se aplică persoanelor care lucrează la distanţă din cauza pandemiei, dar firma este obligată oricum să plătească toate costurile.

Legislaţia trebuie aprobată şi în Parlamentul spaniol şi intră în vigoare la 20 de zile după publicare.

„Această normă anunţă un val de reforme legislative ale Ministerului Muncii şi Guvernului Spaniei, adaptate la secolul 21. Este un adevărat proces de modernizare a noii paradigme din cadrul relaţiilor de muncă, care afectează modelul productiv al ţării. Va schimba totul. Va schimba structura negocierilor colective şi modul nostru de a munci”, explică Yolanda Diaz - ministrul spaniol al Muncii.