Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Nelu Tătaru: Distribuitorii preferă să vândă Euthyrox în ţările unde preţurile sunt mai mari

Ministrul Sănătăţii a declarat, marţi, că farmaciile românești au probleme în aprovizionarea cu Euthyrox, fiindcă distribuitorii preferă să meargă în ţările unde medicamentul costă mai mult, adăugând că se gândește la o creşterea a preţului.

Nelu Tătaru mai spune și că stocurile de Euthyrox se epuizează repede în anumite zone, fiindcă unele persoane cumpără cantități mari atunci când găsesc medicamentul în farmacii:

"Din informaţiile noastre, pe care le avem în acest moment, sunt cantităţile necesare. Noi rămâne să verificăm în farmacii, dar rămâne să verificăm şi distribuitorii. În condiţiile în care unii optează pentru politică de preţ, creşterea preţurilor, în condiţiile în care la noi plătesc 7 lei şi în alte ţări plătesc 12 euro, acei distribuitori preferă să meargă în partea cealaltă. Mai este şi partea în care, să spunem, de grijă sau de temere, mai luăm şi mai facem şi câte un depozit acasă", a afirmat ministrul Sănătăţii.

Ministrul Sănătății a adăugat că săptămâna trecută a fost aprobată o autorizaţie de import paralel, dată de Comisia de Endocrinologie:

"Noi sperăm să putem avea şi cantitatea care ne trebuie. Din ce ne-a dat Merck (compania farmaceutică - n.r.) şi din ce ne-a dat informaţii şi Comisia de Endocrinologie, ne arată că doar în luna aprilie a fost un deficit de producţie cu 20% mai puţin, restul apare ca intrând în România cam aceeaşi cantitate, dar nu se regăseşte în farmacii", a spus Nelu Tătaru.

Tot el a adăugat că firma producătoare nu aduce direct în farmacii, ci prin distribuitori, iar acei distribuitori trebuie să ajungă la farmacii:

"Politica de preţ este cea care face... Noi avem în acest moment autorizaţia de import paralel, în care să mărim cantităţile, dar gândim şi la o creştere a preţului, fiindcă, din discuţiile cu asociaţiile de pacienţi, vor chiar şi la un preţ mai ridicat, dar numai să-l găsească", a mai spus ministrul.

Amintim, în iunie, Nelu Tătaru susţinea că este un blocaj care se produce la import în ceea ce priveşte acest medicament vital pentru pacienţii cu afecţiuni tiroidiene:

"Noi sperăm să ajungă de la nivelul distribuitorului în farmacii, ca să-l găsească pacientul", spunea atunci ministrul Sănătății.