
Social
Trafic de droguri pe Darknet. Sfârșitul unei ere?
darknet.png

Potrivit Europol, „epoca de aur” a acestui trafic din colțurile întunecate ale internetului, invizibilă publicului larg deoarece nu este indexată de motoarele de căutare, s-a încheiat după o vastă operațiune, făcută publică marți, 22 septembrie. Ea a avut ca rezultat arestarea a 179 de vânzători online de droguri.
Aceasta este „una dintre cele mai importante operațiuni” împotriva traficului de droguri pe Darknet, confirmă site-ul specializat Wired. Poliția din nouă state a lucrat împreună timp de câteva luni pentru a face aceste arestări, dintre care majoritatea au avut loc în Statele Unite, dar și în alte cinci țări (Germania, Olanda, Suedia, Austria și Regatul Unit).
Wall Street Market – Amazonul narcoticelor
Departamentul de Justiție al SUA, a facilitat în special arestarea a cinci persoane suspectate de a fi în fruntea „uneia dintre cele mai importante rețele americane care vând droguri online”.
Această lovitură a ajutat la confiscarea a 6,5 milioane de dolari și a 500 kg de droguri, în principal din familia opioidelor, cum ar fi fentanil, heroină sau chiar oxicodonă. „Aceasta este în mod clar o operațiune care se încadrează în lupta împotriva crizei opioidelor din Statele Unite”, notează Félix Aimé, expert în securitate cibernetică pentru Kaspersky, care a lucrat la criminalitatea cibernetică pe darknet, contactat de France 24 .
Operațiunea, denumită DisrupTor, a fost posibilă datorită dezmembrării Wall Street Market în mai 2019, care era al doilea cel mai mare magazin de droguri online de pe Darknet, potrivit Europol. „La fel ca alte platforme similare, a avut zeci de mii de vânzători și sute de mii de utilizatori”, spune Félix Aimé.
Cu ocazia acestei „razii” virtuale, anchetatorii au reușit să pună mâna pe serverele acestui „Amazon al narcoticelor”. Suficient pentru a obține toate informațiile personale necesare pentru a face arestări.
Analizând arestările, Operațiunea DisrupTor a avut un impact mult mai mare decât cea din 2013, asupra ”Drumului Mătăsii”, considerat strămoșul Darknetului și al Alphabay, care a fost, până în 2017, regele incontestabil al comerțului online cu narcotice.
Cumpărătorii își pierd încrederea în Darknet
Dar este suficient pentru a obține victoria în războiul împotriva vânzării de droguri pe Darknet? „Nu este prima dată când autoritățile se laudă că au dat o lovitură fatală acestei afaceri, înainte ca un nou site să reconstruiască un imperiu din cenușa celui care tocmai a dispărut”, amintește un expert britanic în vânzarea de droguri online care a preferat să rămână anonim.
„Acest lucru poate avea un impact asupra ofertei pe termen scurt, dar nu va face ca cererea să dispară, deci piața se poate adapta”, spune la rândul său Joe Tidy, specialist în probleme de securitate cibernetică pentru BBC.
La rândul său, Félix Aimé se îndoiește că există o adevărată „epocă de aur” în acest domeniu. "În perioada de glorie a Drumului Mătăsii [la începutul anilor 2010] se putea vorbi despre o adevărată nebunie în acest sector, dar se află deja în declin de câțiva ani", crede el.
El consideră că operațiunea DisrupTor poate fi foarte importantă în domeniul său de activitate, dar este totuși o lovitură dată unui inamic deja afectat. Încrederea cumpărătorilor în aceste platforme de pe Darknet nu mai este aceeași, deoarece polițiștii din întreaga lume au intensificat operațiunile împotriva acestor site-uri. „Au expus unul dintre defectele majore ale acestui sistem: este centralizat. Dacă autoritățile reușesc să pună mâna pe servere (și fac acest lucru din ce în ce mai des), au acces și la informații care ar putea duce la „identificarea utilizatorului”, rezumă Félix Aimé.
Mesageria instantanee
„Această nouă rețea este, de fapt, o schimbare de paradigmă în peisajul vânzărilor online de droguri”, adaugă expertul. Din ce în ce mai mulți consumatori părăsesc Darknet-ul, suspectat că este plin de poliție, pentru a se adresa noului prieten cel mai bun al traficanților de droguri: mesageria instantanee.
Telegram, Viber sau chiar WhatsApp oferă toate „platforme descentralizate în care comunicațiile sunt criptate end-to-end”, subliniază Félix Aimé. Cu alte cuvinte, vânzătorii și cumpărătorii sunt mai puțin îngrijorați de faptul că informațiile lor personale vor ajunge în mâinile polițiștilor care, la rândul lor, nu au un server centralizat pentru a accesa informațiile de care au nevoie.
Aceste aplicații de mesagerie au și avantajul de a fi mai receptive decât site-urile de pe Darknet. Trebuie doar să cunoști canalele corecte, iar discuțiile - în direct - pot începe. Tranzacțiile pe Wall Street Market și altele pot fi mai laborioase: ar trebui să plasezi o comandă, să aștepți ca vânzătorul să confirme primirea și ca achiziția să fie validată de site.
Poate că anunțul celor 179 de arestări ridică moralul polițiștilor, dar îi determină pe consumatori să caute marfa în alte moduri, cum ar fi prin mesageria instantanee. Și astfel, după cum observă Félix Aimé, este mult mai dificil pentru poliție să-i găsească pe traficanți.
Traducere de Anda Costiuc după France24