Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Alegerile locale: Care sunt regulile de vot și cum votează cei izolați la domiciliu din cauza COVID-19?

vot_vot.jpg

Image source: 
pixabay.com

Românii care nu pot merge dumincă la secția de votare din cauză de boală sau invaliditate pot solicita urna mobilă, printr-o cerere care trebuie depusă la secția de votare sâmbătă seara, împreună cu actele din care rezultă starea de sănătate sau de invaliditate. În momentul de față, nu este clar cum pot vota persoanele aflate în izolare din cauza unor simptome specifice COVID-19, dar care nu au act medical în acest sens, spune la RFI Septimius Pârvu, expert în bună guvernare și procese electorale​ în cadrul Expert Forum​. Acesta atrage atenția că, în lipsa unor reglementări clare, alegătorii aflați într-o astfel de situație nu vor putea vota.

Conform Hotărârii Biroului Electoral Central, cererea pentru urna specială (mobilă) trebuie depusă în preziua votului, pe 26 septembrie, între orele 18,00 - 20,00, la sediul secţiei de votare. Solicitarea nu poate fi transmisă on-line. Ea trebuie depusă prin intermediul oricărei persoane, formulată în scris, datată şi semnată de alegătorul care solicită urna specială. Cererea trebuie să fie însoțită de documente medicale care să ateste că persoana care face cererea nu se poate deplasa la secție sau este bolnavă.  Conform deciziei BEC, urna specială poate fi solicitată și ulterior, duminică, de exemplu, dacă cineva primește atunci rezultatul unui test COVID, explică la RFI, Septimius Pârvuexpert în bună guvernare și procese electorale​ în cadrul Expert Forum.

Potrivit acestuia "cea mai mare problemă este leagtă de modul în care pot solicita să voteze persoanele care au anumite simptome specifice COVID și care nu pot părăsi locuința. În momentul de față, legea spune că trebuie să existe un document care să ateste că alegătorul este bolnav sau nu se poate deplasa la secția de votare. Există situații în care persoanele sunt izolate pe baza unor decizii telefonice, nu în scris, ale Direcțiilor de Sănătate Publică. (...) Noi am făcut o solicitare către Biroul Electoral Central pentru a afla cum pot vota totuși aceste persoane, pentru că, potrivit legii și hotărârilor BEC, ele nu pot vota, nu pot solicita urna specială, din moment ce nu au un document medical prin care să justifice izolarea."

Potrivit Ghidului pentru alegeri publicat de Autoritatea Electorală Permanentă și a ordinului comun emis de ministerele Sănătății și  Afacerilor Interne, accesul alegătorilor în sediul secției de votare se va face eșalonat spre a evita aglomerările.

 • Persoanele care prezintă un risc crescut de a dezvolta o formă gravă de COVID-19 (de exemplu, vârsta peste 65 de ani, persoane ce se declară cu diabet zaharat sau alte boli cronice, persoane cu imunitate deficitară) pot solicita acces prioritar în localul de vot.
 • La intrarea în sediul secției de votare va fi organizat un filtru asigurat de către personalul tehnic dotat cu termometru, materiale de protecție sanitară și flacon cu dezinfectant.
 • Alegătorii vor fi termometrizați cu ajutorul unui termometru noncontact. Persoanele care nu au febră își vor dezinfecta mâinile și vor intra în secția de votare, cu masca de protecție care să acopere gura și nasul și păstrând o distanță de un metru față de alte persoane.
 • În cazul în care un alegător nu dispune de mască de protecție, acestuia i se va pune la dispoziție o mască, pe care o va purta pe tot parcursul prezenței în interiorul sediului secției de votare și în localul de vot. După exprimarea votului, alegătorii vor părăsi imediat sediul secției de votare urmând traseele indicate.
 • Alegătorii sunt obligați să poarte masca de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, și să își dezinfecteze mâinile la intrarea în sediul secției de votare și la ieșirea din acesta.Potrivit legii, în încăpere nu trebuie să fie mai mult de 5 alegători și să se respecte distanțarea de minimum 1 metru între persoane. 
 • Pentru a fi identificat, alegătorul își va îndepărta pentru scurt timp masca, la o distanță de minimum 1,5 metri față de operatorul de calculator și membrii secției de votare. După identificare, alegătorul își va repoziționa masca, astfel încât să acopere nasul și gura. 

Dacă un alegător prezintă simptome respiratorii evidente (de exemplu, tuse, rinoree, dificultăți în respirație) sau este febril (este depistat cu temperatură de peste 37,3ºC), personalul tehnic al birourilor electorale ale secțiilor de votare va organiza accesul prioritizat al acestuia în incinta secției de votare, astfel încât acesta să stea cât mai puțin timp în interiorul ei.  

 • alegătorul va purta mască, astfel încât să acopere nasul și gura, și va fi menținut la distanță de celelalte persoane în exteriorul sediului secției de votare;
 • se va identifica rapid numărul secției de votare la care alegătorul este arondat și va fi anunțat președintele biroului electoral al secției de votare de existența cazului unui alegător ce necesită acces prioritizat;
 • în localul de vot se vor face pregătirile necesare, astfel încât respectivul alegător să petreacă cât mai puțin timp în interiorul acestuia;
 • alegătorul își va dezinfecta mâinile și va fi condus de către un membru al personalului tehnic până la intrarea în localul de vot, evitând contactul fizic cu suprafețele sau cu alte persoane;
 • după îndeplinirea cu celeritate a formalităților prevăzute de lege, alegătorul va vota în cabina de vot care este mai apropiată de intrare. După votare, alegătorul va fi condus în afara sediului secției de votare
 • cabina de vot va fi dezinfectată, iar acolo unde este posibil, după primul alegător febril și/sau cu simptome respiratorii, cabina va fi rezervată până la sfârșitul zilei de votare doar alegătorilor febrili și/sau cu simptome respiratorii;
 • alegătorului i se va recomanda purtarea măștii de protecție până la domiciliu, evitarea transportului în comun, contactarea medicului de familie sau a serviciului 112, după caz;
 • în cazul în care starea medicală a alegătorului este deteriorată, se va contacta serviciul 112, iar acesta va fi izolat într-o sală separată, evitând contactul cu alți alegători sau cu alte persoane, și va fi supravegheat până când va fi preluat de personalul medical.

 "Există și aici multe discuții, pentru că este sezonul alergiilor, sunt persoane care poate respiră greu, care au boli respiratorii care sunt cauzate de alte probleme care nu au legătură cu COVID-19. Ordinul comun MS și MAI spune că acestea trebuie să voteze la prima cabină de lângă ușă, însă avem secții de votare sub 25 mp, nu știu cât de îndepărtată poate fi acea cabină de restul cabinelor. Cred că, ideal ar fi fost să existe o metodă alternativă pentru aceste persoane care au bănuieli că sunt infectate cu SARS-CoV-2 și care nu vor să se ducă la secție - fie votul cu urna mobilă, fie votul prin corespondență.", explică Septimius Pârvu.

ASCULTĂ MAI JOS INTERVIUL INTEGRAL:

 

 

Septimius Pârvu, expert electoral la Expert Forum, intervievat de Mirela Dădăcuș