Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Chișinău: Trei ipoteze privind incendiul de la Filarmonică. Decizia autorităților de a aduna donații, criticată dur

note.jpg

Image source: 
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a stabilit primele versiuni în cazul incendiului care a devastat Filarmonica Națională ”Serghei Lunchevici” de la Chișinău. Astăzi, la fața locului au ajuns președintele, premierul și primarul socialist. La scurt timp, Executivul de la Chișinău a anunțat că a fost deschis un cont pentru donații destinate reconstrucției instituției. Această decizie a trezit indignare printre internauți, iubitorii de artă. Ei spun că sunt gată să adune de unii singuri bani, dar să nu o facă Guvernul care, de altfel, pentru reconstrucția Memorialului ”Eternitate” a găsit 4.000.000 lei din buget, iar de această dată, așteaptă ajutorul oamenilor de rând.  

Potrivit Laboratorului experimental antiincendiar care a efectuat cercetarea la fața locului, există trei ipoteze privind izbucnirea incendiului devastator de la Filarmonica Națională din Chișinău. Prima ar fi o defecțiune a echipamentului electric. A două versiune înaintată este scurtcircuit în rețeaua electrică, iar a treia ipoteză este nerespectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor la efectuarea lucrărilor de secționare și tăiere a metalului.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență anunță că specialiștii vor continua să cerceteze toate circumstanțele ”pentru stabilirea celei mai probabile cauze de producere a incendiului. Concluzia angajaților IGSU va fi în cadrul încheierii întocmite de specialiștii Laboratorului experimental antiincendiar”.

În dimineața zilei de vineri, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a anunțat lichidarea incendiului în incinta Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici”. Pompierii și salvatorii continuă efectuarea lucrărilor de demontare și înlăturare a materialelor de construcție care prezintă pericol. Au evacuat fonoteca din biblioteca Filarmonicii Naționale. 

Mai mulți cetățeni moldoveni s-au arătat dispuși să adune fonduri pentru reconstrucția Filarmonicii Naționale. În același timp, ei critică decizia autorităților privind colectarea donațiilor pe un cont deschis de Ministerul Finanțelor. 

”Lasă Guvernul să se ocupe de clădire din banii din bugetul de stat. Bani sunt”

”Azi dimineață Guvernul a anunțat deschiderea unui cont pentru donații pentru renovarea Filarmonicii Naționale. Mi se pare o rușine și o obrăznicie. Exact ca și atunci când au deschis conturi și cerșeau bani de la cetățeni pentru lupta cu pandemia. Eu sunt gata acum să donez 10.000 de lei, însă nu Guvernului. Categoric! Prietenii mei sunt gata să doneze la fel. Într-o oră strângem 100.000 de lei. Lasă chiar instituția Filarmonica Națională "Serghei Lunchevici" să deschidă un cont, doamna directoare, o persoană notorie cum ar fi maestrul Botgros, cineva de încredere. Un cont din care banii sa se ducă pentru salariile personalului, profesorilor și muzicienilor care au pierdut lucrul, pentru instrumente noi, pentru tehnică nouă. Lasă Guvernul să se ocupe de clădire din banii din bugetul de stat. Bani sunt! Pentru prostologii gen Complexul Eternitate au găsit 4.000.000 de lei, să găsească și aici”. Este mesajul lui Dragoș Galbur. 

”Eu vreau să donez pentru filarmonică, dar niciodată nu voi face asta în contul guvernului”, spune, de partea sa, regizoarea Viorica Meșina.

Să spunem că, Filarmonica Națională, aflată în reconstrucție, se pregătea, în această toamnă, să marcheze 80 de ani de la înființare. Joi însă a izbucnit un incendiu puternic. Tavanul sălii principale a cedat, iar intervenția pompierilor a fost una complexă întrucât acoperișul era din materiale de lut și lemn. Flăcările au afectat o suprafață de peste 3500 m2. Au fost distruse biblioteca, săli de repetiții, dar și instrumente, printre care patru piane vechi ce valorează, fiecare, peste 100.000 euro. Ore în șir, 10 echipaje de salvatori și pompieri au intervenit pentru a stinge incendiul. Totul a pornit de la acoperișul unei anexe. 

Fondată în 1940, Filarmonica Naţională ”Serghei Lunchevici” a devenit cea mai importantă instituţie de concert din Republica Moldova desfăşurând o amplă activitate în diverse direcţii: muzica academică, populară, muzica uşoară şi jazz. La Filarmonica Naţională şi-au început activitatea cele mai reprezentative colective, printre care ansamblurile ”Joc”,  ”Fluieraş”, ”Lăutarii”,  personalităţi notorii ale culturii muzicale cum ar fi Serghei Lunchevici, Vladimir Curbet, Nicolae Botgros, Nicolae Sulac, Tamara Ciobanu. ”Mândria” Filarmonicii Naţionale sunt colectivele cunoscute în toată lumea – Orchestra Simfonică şi Capela Corală Academică ”Doina”, ambele fondate în anul 1930. Din 2006 în cadrul Filarmonicii își începe activitatea orchestra de muzică populară ”Folclor”.