Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Care e legătura dintre mortalitatea ridicată a COVID-19, vârsta pacienților și spitalele noastre?

coronavirus_alexandru_rafila_relaxare_restrictii.jpg

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila

România are a doua cea mai mare rată a mortalității din UE din cauza COVID-19, 2.7 decese la suta de mii de locuitori. Cauzele sunt vârsta înaintată și comorbiditățile celor infectați precum și calitatea îngrijirii medicale din unele spitale, spune profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Ar trebui investigată performanța spitalelor care tratează pacienți infectați cu noul coronavirus. Declarația îi aparține profesorului Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii. În opinia sa, cauzele pentru mortalitatea ridicată a COVID-19 în România sunt vârsta înaintată și comorbiditățile celor infectați precum și calitatea îngrijirii medicale din unele spitale. Alexandru Rafila este de părere că există diferențe destul de importante între spitalele românești în ceea ce privește tratarea pacinților cu SARS-COV-2. El crede că ar trebui inclusiv regândit modul de stabilire a spitalelor care tratează bolnavi COVID-19.

Reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) face o comparația cu Franța care, raportat la populație, are de aproximativ 4 ori mai multe cazuri decât noi, dar mortalitatea e de 3 ori mai mică. Reacțiile profesorului Rafila vin în urma raportului publicat de Centrul European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (ECDC) potrivit căruia în România și în alte 6 state europene evoluţia epidemiei de COVID-19 provoacă o ''mare îngrijorare'' din cauza ratei mari a cazurilor severe și a riscului crescut de mortalitate. 

Suntem pe un trend crescător, nu avem de ce crede că această tendință se va inversa. Pentru lunile următoare, octombrie, noiembrie, decembrie, OMS anticipează o creștere importantă a numărului de cazuri în regiunea europeană. România nu se va putea situa în afara acestei tendințe, subliniază profesorul Alexandru Rafila. În aceste condiții, spune el, singura modalitate de a-i proteja pe cei dragi, care fie sunt în vârstă, fie fac parte din grupe de risc, este să purtăm masca, inclusiv acasă, dacă suntem în preajma lor.