Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Fraude electorale vechi și fraude noi

brezeanu_este_cetateanul_turmentat.jpg

Actorul Iancu Brezeanu în rolul cetățeanului turmentat.
Sursa imaginii: 
Wikimedia

Și la aceste alegeri locale legea a fost pusă în cui pe alocuri : au fost tentative de tot felul de fraudare, de la cele clasice, la unele mai puțin convenționale. Polițiștii au primit, duminică, 318 sesizări referitoare la posibile contravenții sau infracțiuni care au legătură cu procesul de vot. „Au fost constatate 54 de sancțiuni contravenționale fiind aplicate 20 de avertismente scrie și s-au dat 34 amenzi în valoare de 38.000 de lei. Cel mai frecvente fapte contravenționale sesizate au fost continuarea propagandei electorale, sfătuirea alegătorilor cu cine să voteze și fotografierea sau filmarea buletinelor de vot. De asemenea, se efectuează cercetări cu privire la 37 de infracțiuni, precum coruperea alegătorilor sau fraudă la vot”, anunța la jumătatea procesului de votare purtătorul de cuvânt al MAI. Dar ce ”isprăvi” au făcut alegătorii?

Primari ”plini de zel”, prinși cu frauda

”Hărnicia” a fost cuvântul de ordine în anumite localități unde primarii în funcție au fost cei care au încălcat legea : un primar din județul Sibiu, care vrea un nou mandate, a fost filmat în timp ce le arată alegătorilor cum să voteze. Este vorba despre primarul din Șeica Mare care candidează pentru un nou mandat. Filmarea a fost făcută cu un telefon mobil. În imagini apare primarul din Șeica Mare, înconjurat de mai mulți romi, cărora le explică cum să voteze. Reprezentanții USR Sibiu au anunțat incidentul și au postat filmarea pe Facebook. Un alt primar ”harnic” a fost prins în timp ce plimba alegătorii cu mașina primăriei : s-a întâmplat în județul Brăila. ”În urma cercetărilor s-a constatat că acesta a folosit vehiculul, fără drept, în interes personal, în cauză fiind întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de delapidare”, au precizat reprezentanții IPJ Brăila. În fine, alți doi primari au dat și ei dovadă de zel : deși în carantină, s-au dus la urne. Conducerea Direcției de Sănătate Publică Timiș a anunțat că a demarat o anchetă internă după ce primarii au primit derogări deși acestea nu se dau decât cu avizul DSP.„În cazul celor două persoane publice, reprezentanții instituției noastre și-au depășit atribuțiile și nu au informat conducerea legat de aceste solicitări. În acest context, a fost demarată cu celeritate o anchetă internă, urmând ca persoanele care se fac responsabile de această situație să fie supuse rigorilor de procedură internă, mergând până la încetarea raporturilor de muncă”, se arată în comunicat.

Alegători ”de cursă lungă”

De ”hărnicie” au dat dovadă și cei care au pus la dispoziția alegătorilor în unele secții de votare buletine de vot déjà ștampilate : două persoane din Petroșani s-au plans la poliție că au primit buletine déjà ștampilate și în acest caz fost întocmit un dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunilor de tentativă la fraudă la vot și falsificarea documentelor și evidențelor electorale. Mai multe buletine de vot au fost găsite ștampilate și la secții din județul Sibiu, iar în unul dintre cazuri, în orașul Tălmaciu, procesul de vot a suspendat. Reprezentanții IPJ Sibiu precizează că aceste buletine au fost anulate, pentru că nu au fost introduse în urnă.

Apoi, au fost și alegători extrem de ”harnici” care nu s-au mulțumit să voteze o singură dată : în Teleorman polițiștii fac verificări după ce o persoană a votat, fără drept evident, la trei secții din județ și s-a ales cu trei dosare penale pentru fals în înscrisuri. Și polițiștii din Olt au deschis un dosar penal pentru fraudă la vot, după ce un bărbat de 28 de ani din comuna Colonești ar fi votat cu actul de identitate al concubinei sale și apoi cu al său.

Dăm cu banul? 

Din galeria celor puși pe fraude nu lipsesc cei care au încercat să mituiască alegătorii : poliția Brașov face verificări, duminică, după ce o persoană a sunat la 112 reclamând că un bărbat oferă bani, în Predeal, pentru a determina alegătorul să voteze un anumit candidat. Polițiștii fac verificări în acest cz, fiind întocmit dosar penal pentru săvârșire infracțiunii de coruperea alegătorilor, dosar instrumentat sub coordonarea unității de parchet competente, urmând ca la finalizare să se propună o soluție legală. Și o  femeie din orașul Măgurele susține că un bărbat a încercat să mituiască doi alegători cu 200 de lei. Cel bănuit a fost reținut pentru 24 de ore, urmând ca acesta să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Cornetul. În fine, două persoane din orașul Tecuci sunt acuzate că au oferit bani pentru a obține voturi. Acestea se aflau la o terasă și încercau să-i determine pe trecători să voteze un anumit candidat. Ce au reușit a fost să se aleagă cu dosar penal pentru comiterea infracțiunilor de coruperea alegătorilor și amenințare.

Totul se termină la birt

Au fost și incidente mai puțin obișnuite : în Maramureș, la Șomcuța Mare, alegătorii au fost îmbiați să bea înainte sau după vot – după poftă - la un bar deschis chiar lângă o secție de votare.După controlul efectuat, localul și un magazin alimentar aflate în apropierea secției de votare au fost închise. O altăî cârciumă a intrat și ea în vizorul poliției după ce proprietarul ei a refuzat să le dea buletinele ca să poată vota alegătorilorcare aveau datorii la el. S-a întâmplat în localitatea unde cinci persoane au sesizat în scris polițiștii, dar este posibil ca numărul acestora să fie mai mare, cercetările continuând. Cărțile de identitate erau oprite ca și garanție la unele cumpărături efectuate la birt și acum a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de împiedicarea exercitării drepturilor electorale. De asemenea, cu sau fără alcool, alegătorii au reuși să se ia și la bătaie în mai multe locuri : în Dolj, mai mulți bărbați s-au luat la bătaie în zona unei secții de votare în comuna Castranova. În urma cercetărilor făcute la faţa locului, poliţiştii au stabilit că, în timpul unor discuţii în contradictoriu, un bărbat de 34 de ani, din Castranova, ar fi fost lovit cu pumnul în zona feţei de un alt bărbat de 46 de ani, din aceeaşi localitate. Ulterior, un bărbat de 69 de ani ar fi lovit la rândul său cu pumnul în față un alt bărbat de 30 de ani. Scandalul a fost oprit de forţele de ordine care au intervenit la faţa locului. În cauză, poliţiştii s-au sesizat din oficiu şi au întocmit dosare penale pentru comiterea infracţiunilor de lovire sau alte violenţe

Cu mască, fără mască

În fine, pentru că s-a votat cu mască, mulți s-au gândit și la un schimb de identitate total : de la aceste alegeri nu au lipsit falșii jurnaliști…Trei bărbați, care se dădeau în mod fals drept jurnaliști, au fost descoperiți în vecinătatea unei secții de votare din județul Dolj și sunt cercetați penal. Cei în cauză au fost legitimaţi de poliţişti, iar în urma verificărilor s-a stabilit că aceştia nu erau angajaţi ai postului de televiziune care apărea menţionat pe legitimatiile respective. Și o femeie din Panciu a intrat în mai multe secții de votare susținând că este jurnalistă, dar folosea, de fapt, o legitimație falsă. Polițiștii au fost sesizați și au început o anchetă. La Poliția orașului Panciu a fost înregistrat un dosar penal în care se fac cercetări pentru infracțiunile de fals în înscrisuri sub semnătură privată și exercitarea unei profesii fără drept.