Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


"Alegerea lui Nicușor Dan creează un disconfort în rândul dezvoltatorilor imobiliari": Cum se va construi de acum în București?

Nicusor Dav vs interesele dezvoltatorilor imobiliari

"Bucureștiul arată rău pentru că autorizațiile de construire sunt date cu derogări de la planurile urbanistice".

Vânt de schimbare la București, prognozat de societatea civilă și de susținătorii primarului general ales, Nicușor Dan. Schimbări importante, știm deja, se produc și la primăriile de sector, unde PSD și-a păstrat un singur fotoliu, la sectorul 4. S-au făcut multe promisiuni în campanie: trafic mai fluid, grădiniție, spații verzi, salvarea patrimoniului și transparență.  Pe acest fundal și mai ales ținând cont de trecutul de activist civic al lui  Nicușor Dan, cum se va construi în viitor în Capitală și ce motive de îngrijorare ar putea avea dezvoltatorii imobiliari? 

Alegerea lui Nicușor Dan la Primăria Generală a Capitalei și schimbările produse în majoritatea sectoarelor aduc după sine mari speranțe și așteptări. Dincolo de promsiunile electorale, pe noul primar îl recomandă CV-ul : sute de procese deschise prin Asociația Salvați Bucureștiul și bătălia dusă prin instanțe, pentru salvarea patrimoniului orașului. 

Mari speranțe, așadar. Însă de unde pornește Nicușor Dan acest mandat?

Sever Cartianu: Plecăm din situația de până acum. Cel puțin în ultimii patru ani consultarea este pur formală.
Rep: Cât de corect este să presupunem, neavând o dovadă clară, că se dau șpăgi să îți iei o autorizație de construcție în Floreasca, de exemplu?
S.C: Se văd efectele. Mai greu este să dovedești. Se lucrează la întuneric, nu la vedere, dar rezultatele sunt clare, îmi răspunde Sever Cartianu, reprezenantul grupului de inițiativă cetățenească Floreasca Civică.

Sever Cartianu continuă :

S.C: Vă dau un exemplu unde în primă instanță am câștigat și a fost suspendată autorizația de construire de la mega proiectul de la fost hală Ford de pe Calea Floreasca. Lucrările au continuat bine merci. Nu s-a ținut cont de faptul că suspendarea era executorie. Știu că domnul Nicușor Dan a făcut o plângere penală. Nu avem știre să se fi luat vreo măsură.

Bucureștiul arată rău pentru că autorizațiile de construire sunt date cu derogări de la planurile urbanistice, explică portițele din lege analistul imobiliar Ion Radu Zilișteanu, care anticipează consecințe pentru dezvoltatorii imobiliari, odată cu schimbarea administrației Bucureștiului : 

Ion Radu Zilișteanu: Peisajul arhitectonic al zonelor cu construcții noi este unul care nu e confortabil nici pentru ochi, dar nici pentru regulile urbanistice. Cu siguranță că pentru dezvoltatori asta va însemna că lucrurile vor fi mult mai stricte pe viitor.

Cel puțin unii dezvoltatori sunt cel puțin neliniștiți, confirmă Alex Urzică, jurnalist de profil. El crede că cele mai multe nereguli îi vizează pe dezvoltatorii mici : 

Alex Urzică: Informațiile pe care le am eu adunate dinainte de campania electorală din diferite discuții, pe care le am foarte frecvent cu dezvoltatori importanți din capitală, îmi indică faptul că, cel puțin la nivelul percepției, alegerea lui Nicușor Dan creează un disconfort în rândul dezvoltatorilor imobiliari. Spun asta pentru că el este perceput ca un om care ar putea cauza un blocaj la nivelul dezvoltărilor urbanistice. Astfel e privit de o parte din dezvoltatori, poate de cei cu o reputație mai puțin bună. În schimb, sunt arhitecți, grupuri de lobby din zona culturală, care îl susțin foarte mult tocmai din acest motiv, că e perceput ca o persoană care ar putea să oprească abuzurile care se fac în zona construcțiilor. 

Rep: Și se fac? Asta e o întrebare pentru că  noi, ca simplii cetățeni, tot auzim de autorizații luate în neregulă sau de clădiri înălțate etaje bune care, de fapt, nu aveau autorizație.

A.U: Sunt abuzuri. Până una, alta rămân aceste situații de încălcare a legii în cazul unor proiecte, de cele mai multe ori mici. De exemplu, în cazul cartierului Bucureștii Noi, cred că a fost o rată mai mare a infracționalității în rândul investitorilor imobiliari.

 

 "Din păcate, în România s-a ajuns ca urbanismul să îl hotărască instanța, ceea ce nu e normal"

 

O miză va fi, în acest context și cine conduce sectoarele, pentru că, de regulă, dezvoltatorii mici își iau autorizațiile de construire de la sectoare. Depinde cine este primar la sectorul respectiv. Deci, se pot teme și unii și alții, completează Ion Radu Zilișteanu.  

Este însă falsă impresia că în pixul primarului stă totul:

A.U: Până la urmă, justiția decide. Dacă în justiție ajung să primească un răspuns favorabil, nu rămâne decât să se conformeze.   
S.C: Din păcate, în România s-a ajuns ca urbanismul să îl hotărască instanța, ceea ce nu e normal, spun jurnalistul Alex Urzică și Sever Cartianu, de la Floreasca Civică.

După ce a fost ales, Nicușor Dan a promis un audit extern, independent, la Primărie Imperativă este însă și revizuirea tuturor autorizațiilor de construire asupra cărora planează suspiciuni, crede Otilia Nuțu, expert în politici publice. La RFI, Otilia Nuțu vorbește și de nevoia de revizuire a Planului Urbanistic General, demers ce ar putea să însemne și eliminarea intereselor și a lobby-ului pe care îl fac unii dezvoltatori :

Otilia Nuțu: Noi avem un plan urbanistic general care nu a mai fost actualizat din 2010. S-au făcut tot felul de PUZ-uri care nu sunt nici în corespondență cu acest PUG, ba chiar au fost făcute la inițiativa unor actori privați, dezvoltatori imobiliari, în loc să fie o inițiativă a primăriei, care nu se uită doar la un bloc de locuințe, ci la o întreagă zonă și la toate funcționalitățile urbanistice 

Dezvoltatorii imobiliari contactați de RFI, reuniți în asociații de profil, au refuzat să se pronunțe, pentru moment, pe subiect.

 

Ascultă AICI: