Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pagina de istorie: Cine a fost deținutul A-7713 de la Auschwitz?

auschwitz.jpg

Selectarea prizonierilor la sosirea în lagărul de la Auschwitz, mai/iunie 1944
Sursa imaginii: 
wikipedia.org

În data de 30 septembrie 1928, la Sighetu Marmației, în nordul României, se năștea Elie Wiesel. El a venit pe lume într-un oraș multietnic și multireligios, în care trăiau evrei, maghiari, români, germani sau ucraineni. Pacea orășelului a fost distrusă de Cel de-al Doilea Război Mondial și de Holocaust, iar tragedia prin care a fost nevoit să treacă l-a transformat pe Elie Wiesel într-unul dintre cei mai renumiți luptători împotriva antisemitismului, distins cu Premiul Nobel pentru Pace.

Elie Wiesel s-a născut într-o familie evreiască în Sighetu Marmației, un orășel din nordul Regatului României. În copilărie, a urmat studii religioase în idiș și în ebraică. Membrii familiei sale mai vorbeau germana, româna și maghiara.

În anul 1940, ca urmare a Dictatului de la Viena, România a cedat Ungariei Transilvania de Nord, cu tot cu Sighetu Marmației. Elie Wiesel a fost trimis la școli în limba maghiară la Debrețin și la Oradea. Din școala din Oradea, a fost exmatriculat, ca urmare a legilor antisemite aflate în vigoare în Ungaria.

În primăvara anului 1944, Guvernul de la Budapesta a decis să aplice soluția finală a naziștilor și să îi trimită pe evrei în lagărele germane de exterminare. Mai întâi, împreună cu cei mai mulți evrei din Sighet, familia Wiesel a fost închisă într-un ghetou, iar în 16 mai 1944 a fost transportată în lagărul de la Auschwitz.

Lui Elie Wiesel i-a fost tatuat pe braț indicativul A-7713. Mama lui și sora sa mai mică, Țipora, în vârstă de 7 ani, au fost ucise acolo. Elie Wiesel și tatăl său au fost supuși unui regim îngrozitor de muncă forțată. În primăvara friguroasă a anului 1945, pentru că Armata Roșie se apropia de Auschwitz, deținuții au fost trimiși într-un adevărat marș al morții spre lagărul de la Buchenwald. În timpul acelui marș, împreună cu mulți alți deținuți, tatăl lui Elie Wiesel a murit.

Adolescentul originar din Sighetu Marmației a supraviețuit, iar la 11 aprilie 1945, a fost eliberat de către americani. Era grav bolnav, suferea de inaniție și era lipsit de orice sprijin. Ca printr-un miracol, și-a regăsit două dintre surori, Hilda și Beatrice, într-un orfelinat francez.

Elie Wiesel a început să studieze la Sorbona literatură, filosofie și psihologie. Se întreținea din lecții de ebraică. La Paris, el și-a făcut debutul în jurnalistică. La începutul anilor 1950, Elie Wiesel a vizitat Israelul și a primit cetățenia israeliană.

La un deceniu după eliberarea din lagărele naziste ale morții, Elie Wiesel a început să vorbească și să scrie despre ororile trăite și văzute în lagărele naziste. Treptat, cărțile sale au început să devină tot mai vândute în întreaga lume.

Din 1963, Elie Wiesel a devenit cetățean american, profesor al mai multor universități americane și a creat Fundația Wiesel pentru Umanitate.

Între 1978 și 1986, a fost președinte al Comisiei Prezidențiale pentru Holocaust și a contribuit la amenajarea unui Muzeu Memorial al Holocaustului. În 1986, a primit Premiul Nobel pentru Pace.

A continuat să lupte împotriva extremismului. A revenit în România, unde a contribuit la înființarea unei comisii pentru studierea Holocaustului și a unui institut care îi poartă numele. Casa în care s-a născut, în Sighetu Marmației, a devenit o casă memorială. Elie Wiesel a primit numeroase premii și distincții internaționale și a devenit membru al Academiei Române. S-a stins din viață în 2016.

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Pagina de istorie din 30 septembrie 2020