Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sistemul de încălzire : ”bomba cu ceas” lăsată de Gabriela Firea, potrivit lui Nicușor Dan

nicusor_elcen.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Nicusor Dan

Una dintre cele mai ”fierbinți” probleme pentru noul primar al capitalei va fi să rezolve situația termoficării...Nicușor Dan, noul primar ales, promitea imediat după anunțul privind victoria sa că administrația bucureșteană va asigura stocuri pentru avariile “foarte foarte multe” care vor apărea, în timpul iernii, în sistemul de furnizare a apei calde și căldurii, până când vor putea fi reabilitate conductele, din bani europeni, la primăvară. Ce va urma și care sunt soluțiile? 

“Pe problema termoficării sunt două probleme - una de fond, că trebuie să înlocuim inelul principal, durează mult, dar ne vom apuca în primăvară pentru că avem banii europeni, și una de intervenție rapidă când avariile se produc, până când vom rezolva problema mare de fond, și asta e ce pot să promit acum”, a spus Nicușor Dan. Ce preia însă noul primar de la fost administrație? Compania Municipală Termoenergetica are datorii de 100 de milioane de euro, aflându-se, practic, în insolvenţă. "Termoenergetica este o bombă cu ceas a administraţiei PSD-Firea. După ce a falimentat RADET-ul, pe care l-a lăsat cu o datorie de un miliard de euro, datoria curentă a Termoenergetica este de 100 de milioane de euro şi această companie este și ea, practic, în insolvenţă", spunea Nicuşor Dan. La această datorie se adaugă cea a primăriei către ELCEN, reprezentând subvențiile neplătite. Ovidiu Neacşu, asociat coordonator al Sierra Quadrant, administratorul judiciar al ELCEN, spune la RFI că producătorul de energie termică a reușit să scape de datorii dar va avea nevoie de seriozitate din partea primăriei și RADET pentru a se putea susține financiar și a asigura alimentarea cu apă caldă și căldură a bucureștenilor iarna aceasta.

”ELCEN în acest moment are un plan de reorganizare funcțional care a fost îndeplinit, în sensul că au fost plătiți creditorii. Am făcut plăți de aproape 600 de milioane de lei. Noi am avut ca soluție producția de energie electrică. Aceasta a ținut în picioare ELCEN-ul și ne-a ajutat să facem plățile către creditori. Totuși, fără ajutorul primăriei care trebuie să achite subvenția nu putem trece peste iarnă, nu putem face plățile către ROMGAZ”, a explicat Ovidiu Neacșu, precizând că Termoenergetica, urmașa RADET, are datorii neachitate din februarie de 400 de milioane de lei iar primăria are de achitat subvenții în valoare de alte 600 de milioane de lei. Așadar, noul primar va trebui să rezolve problema datoriilor lăsate de fosta administrație. Apoi, va trebui să facă rost de bani pentru a repara cei 4000 de kilometri de conducte învechite care deservesc 8000 de blocuri și 5000 de instituții. Ovidiu Neacșu spune că acestea arată ca o sită și practic din 4000 de tone livrate zilnic, în pământ se scurg și se pierd 2000 de tone.

În 2019, Primaria bugetase reabilitarea a 31 de kilometri de conducte, iar în 2020 s-a programat repararea a 137 de kilometri, potrivit ultimului raport al firmei de consultanță Frames. Aceasta spune însă în document că nu știm și cât s-a realizat din acest proiect de reabilitare pentru că Termoenergetica, continuatoarea defunctei RADET, nu a furnizat un raport public. "Poate din 2021, odată cu noul exercițiu financiar, Bucureștiul să atragă fondurile necesare reabilitarii rețelei. Rămâne de văzut dacă noua administrație va fi capabilă să facă acest lucru, în condițiile în care necesarul de investiții în sistemul de termoficare al Bucureștiului este de peste 3 miliarde de euro", potrivit analiștilor Frames.

Fondurile europene sunt soluția indicată de noul primar ales Nicușor Dan. În opinia lui Mihai Mereuță, preşedintele Ligii Asociaţiilor de Proprietari Habitat, există și alte soluții iar Bucureștiul va fi sufiecient de ofertant și pentru mari investitori. Toate acestea vor cere clar timp și lucrurile nerezolvate în 30 de ani nu se vor soluționa în câteva luni dar este nevoie de o echipă care să miște o dată pentru totdeauna lucrurile într-o direcție strategică bună, spune Mihai Mereuță la RFI.

”În primul rând nu discutăm de investiții într-un an de zile.  Niciun plan de investiții nu va fi mai mic de 25 de ani. Nu ar fi suportabil nici ca preț pentru că orice investiție va trebui să se regăsească și în prețul serviciului...Pe termen mediu și lung o concesiune a serviciului ar putea avea loc. Sunt convins că multe companii energetice mari la nivel mondial și european ar fi interesate de o piață de energie mare cum este cea a Bucureștiului, așa cum e ea, sită, ce vreți. Dar în primul rând să facem SACET-ul pentru că legea nu vorbește separat de ELCEN și RADET, vorbește de un sistem de producție, transport, distribuție și furnizare. Refaceți sistemul așa cum spune hotărârea de guvern din 2013 și vom vedea atunci clar pe acest lanț unde sunt problemele financiare și dipă aceea putem discuta de concesionarea capacităților existente și de construcția de noi capacități de producție (CET-uri)...Să existe deschidere, licitații pe bune și o să vedeți că există investitori...Nu suntem într-o situație bună cu sistemul de termoficare dar sunt convins că dacă există o echipăă care dorește să aplice ceea ce studiile făcute în ultimii ani de zile, lucrurile se vor mișca”, chiar dacă nu peste noapte...Deci, răbdare...Noul primar va avea o sarcină grea în privința sistemului bucureștean de termoficare. Realist, acesta spune că ne așteaptă o iarnă cu multe avarii cărora promite că municipalitatea va încerca să le facă față urmând ca din primăvară să înceapă adevăratul șantier...