
Social
Premierul contrazice datele INS despre populație și spune că nu se impun noi restricții în capitală
orban_captura_fb_guvernul_romaniei.jpg

România a înregistrat 2.158 de noi cazuri de marți până miercuri. Dintre acestea, aproape 1 din 5 a fost în București. Conform datelor centralizate de site-ul graphs.ro, capitala a depășit pragul de 1,5 cazuri COVID la 1000 de locuitori în ultimele 14 zile, ceea ce înseamnă, potrivit unei hotărâri de Guvern, că activitatea restaurantelor și cafenelelor sau a sălilor de jocuri de noroc ar putea fi restricționată. Întrebat de jurnaliști, premierul Ludovic Orban afirmă că problema a fost discutată în videoconferința avută cu prefecții și cu comitetele pentru situații de urgență din țară, dar că nu sunt întrunite condițiile pentru a fi introduse noi restricții în capitală.
El a precizat că în București sunt 1.32 cazuri COVID la 1000 de locuitori în ultimele 14 zile, întrucât raportarea se face la o populație de 2.2 milioane. Atenționat că, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, populația capitalei României e de 1.8 milioane, replica premierului Orban a fost că "nu INS-ul stabilește populația".

În 19 localități din județul Vâlcea, restaurantele și cafenelele vor funcționa la o treime din capacitate în următoarele două săptămâni. Cinematografele, sălile de jocuri de noroc și piețele se închid. Deciziile au fost luate de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență după ce în acele zone incidența cumulată a cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2, din ultimele 14 zile, a depășit 1,5/1000 de locuitori.
Adrian Marinescu, medic infecționist la institutul Matei Balș, spune că e nevoie de fermitate din partea autorităților pentru respectarea regulilor sanitare:
„În câteva luni nu va fi familie în România care să nu aibă cel puțin un caz de COVID”. Este reacția medicului Cristian Oancea, managerul Spitalului Victor Babeș din Timișoara, după recordul de infectări de miercuri. În opinia sa, țara noastră este deja în valul doi al epidemiei de coronavius, cu o transmitere comunitară foarte crescută.