Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Covid: Presiune pe spitalele românești."La Cluj au scos un pacient din necaz. Ne-au cerut să-l preluăm, dar nu avem unde"

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

S-au înregistrat, din nou, peste 2 mii de cazuri de infectare cu noul coronavirus  (2.086, mai exact), iar la Terapie Intensivă sunt internați 557 de pacienți. Într-un plan paralel, premierul Orban dă asigurări industriei HORECA și transmite că în locuri supra-aglomerate, cum este Bucureștiul, încă nu s-ar fi atins pragul critic al ratei de infectare. 
Este însă cea mai grea situație de la debutul pandemiei, așa că medicii și asistentele reclamă, la RFI, extenuarea. 

Harta ocupării paturilor de Terapie Intensivă e în continuă schimbare și tot mai multe județe devin roșii, respectiv anunță că au atins capacitatea maximă la ATI. Pe acesta listă sunt de exemplu județele Vâlcea, Cluj, Prahova, Sibiu. Este și Bucureștiul într-o situație critică, iar autoritățile fac eforturi să suplimenteze numărul de paturi. 

Cert este că numărul de pacienți de la ATI se schimbă de la oră la oră, iar numărul celor pe ventilatoare a ajuns la 170, potrivit datelor oficiale ale Ministerului Sănătății. Matematic, la nivel național, sunt 1050 de paturi, așa că bilanțul zilnic de cazuri trebuie privit mereu în comparație cu această cifră, nepunând la socoteală efortul logistic de transfer al pacienților din județe roșii în altele, unde presiunea e mai mică.  

 

Medic:  Din punctul acesta de vedere, este cea mai mare solicitare, de la debutul pandemiei. 

Practic, România ar fi intrat în valul doi – după cum apreciază profesorul Alexandru Rafila, membru în Comitetul Executiv al OMS.

În planul administrativ, premierul Orban spune că nu înțelege de ce secția Covid de la Spitalul bucureștean Witting nu e pusă în funcțiune, în ciuda ”investiției majore”și anunță discuții pe această temă cu secretarul de stat Raed Arafat și cu ministrul Tătaru. Orban este însă presat de interesul economic, așa că, deși numărul cazurilor a explodat după deschiderea școlilor și alegeri, momentan, afacerile rămân deschise. La București încă nu s-ar fi atins pragul critic al infectărilor, evaluează prim-ministrul:

 „Am văzut că sunt niște date că s-a depășit procentul de 1,5. Conform analizei noastre, noi nu luăm în calcul populația de 1.800.000 care e dată de INS, pentru că populația este mult mai mare în București. Noi luăm după datele de la Direcția de Evidența Populației și din datele care le avem populația este populația estimată este la aproximativ 2.200.000, ceea ce înseamnă că procentul este de 1,32”

Contrastează puternic discursul lui Ludovic Orban cu realitatea din teren. În multe orașe, medicii sunt depășiți, atât ca resurse, cât și psihic. Corina Maniu este șefa secției de Boli Infecțioase de la Spitalul Județean Alba-Iulia: 

Nu avem nici pe secție, nici la ATI. E problemă pe tot județul. Au suplimentat patruile alocate COVID alte spitale din județ, că noi nu mai avem ce să alocăm (...) 
Pentru COVID avem solicitări de la Cluj. Să preluăm un pacient de la ei. L-or fi scos din necaz, cum zicem noi. Nu mai este atât de grav. Dar știu sigur că nu avem unde. Din punctul acesta de vedere, este cea mai mare solicitare, de la debutul pandemiei. 

Și tot medicul Cornia Maniu atrage atenția asupra epuizării și stresului la care sunt supuse cadrele medicale, mai ales că mulți dintre noi uităm că trecem printr-o pandemie: 

Greu. Chiar se simte lucrul în condițțile de stres. Este suprasolicitare și ne tot gândim cum să ne organizăm, ca să mai putem. (...) Suferă toată lumea. Și populația și cei care lucrează în sistem. (...)  La noi cam 10% din numărul de cazuri sunt de Terapie Intensivă. Ce vreau să transmit populației: Ce nu credeți?  În virus? În transmitere? În ce anume nu credeți? Oamenii spun de multe ori “eu nu cred”. Bun. Atunci să se gândească elementar: dacă ia omul de lângă tine, însemană că e ceva care se transmite. Nu trebuie să știi virusologie sau genetică. Este o chestie de bun simț. 

 

Nelu Tătaru, apel la calm 

Confruntat, fie și indirect cu anumite critici, ministrul Sănătății încearcă să dea un semnal de calm.  Redeschiderea   restaurantelor, a cinematografelor, teatrelor, revenirea din conediu, reînceprea școlii și campania electorală - toate au contribuit la creșterea numărului de cazuri de COVID-19. Nerespectarea regulilor pune presiune pe sistemul medical, dar situația este gestionabilă - susține ministrul Sănătății.

Nelu Tătaru explică, la Digi 24, că la Terapie Intensivă sunt în jur de 170 de pacienți care au nevoie de ventilare mecanică, în condițiile în care în România sunt disponibile peste o mie de paturi ATI. La București sunt încă locuri disponibile, adaugă Nelu Tătaru, care dă asigurări că medicii țin încă lucurile sub control.