Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coronavirus | Record după record de infectări, în R.Moldova. Cod Roșu pentru Chișinău

Record după record de infectări cu coronavirus, în R.Moldova. 1022 de cazuri noi au fost confirmate, joi, după ce pe 30 septembrie au fost anunțate 1013 cazuri. Sunt cele mai mari cifre înregistrate în R.Moldova, de la începutul pandemiei, bilanțul total ajungând la 54.064. Până în prezent, 1336 de persoane au decedat din cauza Covid-19. Între timp, autoritățile au decis să instituie, din nou, starea de urgență în sănătate publică. Orașele Chișinău și Bălți, dar și alte 24 de localități din țară se află sub Cod Roșu din cauza coronavirusului.

Ministerul Sănătății anunță că pe lângă numărul mare de infectări, crește alarmant și numărul pacienților aflați în stare gravă, ajungând la 650 (dintre care 42 pacienți sunt conectați la aparate de respirație asistată), 1547 – stare de gravitate medie, ceilalţi pacienţi în stare satisfăcătoare. Doar în 24 de ore, 86 de lucrători medicali s-au infectat cu Covid-19.

Întrucât situația se înrăutățește de la o zi la altă, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a decis să instituie starea de urgență în sănătate publică în anumite unități teritorial-administrative. Așadar, starea de urgență Cod Roșu a fost anunțată, începând cu 1 octombrie, în Chișinău, Bălți, Orhei, alte 23 de raioane din țară printre care Cahul, Călărași, Comrat, Dubăsari, Ungheni, dar și regiunea transnistreană.

”Ajustarea (înăsprirea/relaxarea) măsurilor de sănătate publică, ce vizează activitatea instituțiilor de învățământ, instituțiilor medico-sanitare, instituțiilor de prestare a serviciilor publice, instituțiilor de ordine publică, a agenților economici, birourilor electorale și a secțiilor de votare, vor fi coordonate în prealabil cu Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică”, susțin autoritățile.

Instituțiile de învățământ activează și în continuare

”În contextul instituirii stării de urgență în sănătate publică în unităţile administrativ-teritoriale pentru care a fost stabilit gradul de alertă Cod Roşu, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării precizează că instituțiile de învățământ din toată țară vor activa în continuare conform modelelor selectate”, precizează Ministerul Educației. 

”În conformitate cu Instrucțiunea privind măsurile de protecţie care trebuie aplicate pentru organizarea activităţii instituţiilor de învăţământ publice şi private în contextul epidemiologie al COVID - 19, în cazul confirmării diagnosticului COVID-19 la un elev/profesor – toţi elevii din clasa în care acesta făcea studiile se plasează în autoizolare la domiciliu pentru perioada de 14 zile, calculul zilelor fiind efectuat de la ultima zi a contactului cu elevul confirmat COVID-19 - pozitiv. Clasa va continua studiile în regim online pentru perioada menţionată (14 zile). Decizia privind autoizolarea profesorilor, care au predat în clasa respectivă va fi luată de către conducătorul instituţiei de învăţământ, prin coordonare cu medicul epidemiolog teritorial, reieşind din specificul didactic şi riscurile epidemiologice. Decizia privind plasarea unei instituții de învățământ în carantină este luată de către Comisia teritorială extraordinara de sănătate publică”, mai afirmă responsabili de la Ministerul Educației de la Chișinău.

Să spunem că, deși a fost anunțat Cod Roșu de coronavirus, tot mai mulți sunt cei care ignoră măsurile de protecție - nu poartă mască atunci când merg într-un spațiu închis, nu respectă distanța socială, iar dacă au simptome ale Covid-19, nu se adresează la medic. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre bilanțul cazurilor de coronavirus și starea de urgență în sănătate publică din R.Moldova