Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Patru miliarde de euro împrumută România de la UE, pentru protejarea cetățenilor afectați de pandemie

fonduri_europene.jpg

Image source: 
pixabay.com

România va împrumuta 4 miliarde de euro de la Uniunea Europeană, pentru protejarea cetățenilor afectați de criza Covid-19, implementând măsurile luate de la începutul pandemiei.

Anunțul a fost făcut de Ministerul Finanțelor Publice, care precizează că România a obținut de la Uniunea Europeană un împrumut în valoare de 4,1 miliarde de euro la dobânzi avantajoase, pentru susținerea demersurilor autorităților române de protejare a cetățenilor și atenuare a consecințelor socio economice generate de pandemia de Covid-19.

Acest memorandum, privind încheierea Acordului de împrumut dintre Uniunea Europeană și România, a fost adoptat joi, în ședința de Guvern, iar împrumutul este acordat la cererea părții române, solicitarea fiind transmisă Comisiei Europene.

Conform reprezentanților Guvernului, împrumutul va susține măsurile adoptate de cabinet, în contextul generat de criza Covid-19, în perioada februarie – august 2020, menite să protejeze angajații și persoanele care desfășoară o activitate independentă, cu scopul de a reduce șomajul și pierderea veniturilor.

Banii împrumutați pot ajuta pentru a fi făcute plăți pentru șomajul tehnic, pentru programul de muncă flexibilă și pentru alte scheme destinate unor categorii de liber profeșionisti afectate de Covid.

De asemenea, statul va plăti sporuri și alte măsuri similare acordate personalului medical pentru recunoașterea meritelor acestora în lupta cu pandemia.