Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


COVID-19 | Asimptomaticii pot transmite virusul și celor cu mască simplă de protecție, în spații care nu sunt bine aerisite

coronavirus.jpg

Image source: 
pixabay.com

Asimptomaticii pot transmite virusul SARS-Cov-2 şi celor care poartă măşti simple de protecţie,  în spaţiile aglomerate, care nu sunt bine aerisite. Riscul de infectare este şi mai crescut , dacă în acele locuri se vorbeşte tare, se strigă sau se cântă.  Concluziile se regăsesc  într-un document publicat de Institutul Naţional de Sănătate Publică.  Documentul se referă la măștile chirurgicale simple, nu la măștile respiratorii profesionale (ex. FFP2, FFP3).

Afară sau în interior, dacă este puţină lume și liniște,  iar locul este bine aerisit, avem un risc scăzut să luăm virusul SARS-CoV-2, chiar dacă nu purtăm masca de protecţie. Există însă o condiție:  contactul să fie scurt, transmite INSP.


Image source: 
INSP

Lucrurile se schimbă atunci când ne aflăm într-o aglomerație.  Dacă sunt oameni care strigă şi cântă, creşte riscul de a ne îmbolnăvi şi în aer liber, chiar dacă stăm puțin timp și chiar dacă purtăm mască.

În spații cu o aerisire inadecvată, unde există oameni care vorbesc, strigă sau cântă,  există un risc crescut de a lua virusul, chiar dacă purtăm mască. Un risc mediu există în spațiile deschise, dacă se vorbește, strigă sau cântă.

Într-un spațiu închis, neaerisit și aglomerat, există un risc ridicat de a lua virusul de la persoane asimptomatice, chiar dacă este linişte şi purtăm corect masca. Fără mască, chiar și în liniște, riscul de infectare este ridicat.

Documentul publicat de Institutul Naţional de Sănătate Publică se referă la măștile pentru populația generală (ex. măști chirurgicale simple) și nu la măștile respiratorii profesionale (ex. FFP2, FFP3). Tusea sau strănutul, chiar dacă acestea sunt cauzate de iritații sau alergii, ar exacerba riscul de expunere într-un spațiu interior, indiferent de ventilație, potrivit INSP.

Evoluția epidemiei de coronavirus la zi.